Večina nezgod se našim malčkom zgodi prav v domačem okolju, zato je izrednega pomena, da dom čim bolj prilagodimo nepredvidljivemu raziskovanju naših najmlajših. Ko se začnejo plaziti, želijo doseči različne predmete, še toliko bolj pa so radovedni, ko shodijo. Omogočimo jim brezskrbno igro in zavarujmo nevarna mesta.

Varovalo za predale

Nepredvideno odpiranje omaric, predalov, hladilnikov, košev za smeti, straniščnih školjk in podobno preprečimo z univerzalnim varovalom. Ta so za montažo zelo enostavna, saj jih namestimo brez vrtanja in vijačenja.

Varovalo za kote

Za zaščito vogalov miz, omar, okenskih polic in drugih mest z ostrimi robovi uporabimo posebno varovalo za kote. Izberimo varovalo iz visoko kakovostnega plastičnega materiala, ki je elastičen in varen za uporabo. Tako bomo preprečili buške in modrice ob udarcih.

Varovalo za omare

Omare pred majhnimi radovedneži zapremo in zaklenemo z univerzalnim in fleksibilnim varovalom. Zaradi dolžine traku in možnosti namestitve preko poljubnih vogalov je varovalo primerno za namestitev na večino površin in predmetov. Prednost je tudi, da ga lahko namestimo na krila omar brez vrtanja in vijačenja.

Varovalo za vtičnice

V vtičnice hitro zaidejo otroški prstki ali drugi predmeti, saj so po višini zelo lahko dosegljive. Zavarujemo jih z varovalom za vtičnice. Varovalo je mogoče namestiti v standardne vtičnice in ko je pritrjeno, ga otroci ne morejo odstraniti. Ko želimo vtičnico uporabiti, z vtičem enostavno obrnemo varovalo.

Varnostna ograja

Večje odprtine in prehode na stopnišča, balkone in terase zaščitimo z montažno varnostno ograjo. Izberimo tako, ki je nastavljiva in zadošča za varovanje tudi večjih odprtin. Ograje so danes že take, da jih je mogoče montirati brez vrtanja in da jih lahko odpiramo v obe smeri. Pri nakupu bodimo pozorni, da so ograje v skladu z zahtevanimi varnostnimi standardi.

Ograja za posteljico

Če je ograja otroške posteljice prenizka ali pa je sploh ni, poskrbimo za kakovostno zaščitno ograjo. Dovolj visoko in močno ograjo namestimo pod posteljni vložek. Posebej idealna je ograja, ki je ni potrebno vsakič odstranjevati, saj jo z ročkami lahko obrnemo navzdol za 180 stopinj. Pomemben je tudi vidik oz. dejstvo, da ograja ni le zaščita pred padci, temveč daje otrokom občutek varnosti.

Nastavek za WC školjko s stopničko

Da bo malček z lahkoto dosegel straniščno školjko in se počutil odraslega, poskrbimo za ergonomsko oblikovan nastavek. Sedež mora biti stabilen, varen in udoben za sedenje. Pripomoček naj ima tudi protidrsno stopničko, ki naj bo nastavljiva po višini. Navajanje otroka na »veliko« stranišče je dobra popotnica, saj bo prehod na uporabo WC školjke tako lažji.

Vezice za predolge kable

Kabli, ki visijo čez mizo, so za malčke zelo privlačni. Da jih ne bi nepričakovano povlekli in nase potegnili svetilko, računalnik, likalnik ali katerega od kuhinjskih aparatov, jih še pravočasno zaščitimo. Daljše kable povežimo z vezicami in pričvrstimo ob steno ali mizo.

Nedrseča igralna podloga

Za otrokov razvoj je najbolje, da je čim več na tleh in da se pri tem svobodno giba ter pri tem razvija motorične spretnosti. Še posebno ko otrok shodi in je pri ohranjanju ravnotežja nestabilen, mu moramo zagotoviti čvrsto nedrsečo podlago. Izberimo gumijasto podlogo ali blazine, ki se zlagajo kot puzzle. Te morajo biti čvrste in nedrseče, a vseeno dovolj mehke, da se otrok pri zdrsu ali padcu ne poškoduje.

Za varnost v domu poskrbimo tudi z dobro osvetlitvijo prostorov. Nevarne predmete, čistila, praške in dražilne snovi pa shranimo na dovolj visoko mesto, da jih malčki ne bodo mogli doseči.

Vir fotografij: Pinterest, www.thermobaby.com, www.hellermanntyton.si