Vsi imamo doma kakšen star dežnik, ki čaka, da mu podarimo malo naše domišljije in ga spremenimo v imeniten okrasni predmet. Predstavljamo nekaj idej.

Beseda dežnik (»umbrella« po angleško) izvira iz latinske besede umbra v pomenu senca, zaščita. Varuje nas pred mnogimi nevihtami, značilnimi za muhaste pomladne mesece, poleti nam daje zaščito pred žgočim soncem, medtem ko pozimi pazi, da nam za ovratnik ne padajo snežinke. Kaj pa, ko se strga, preluknja ali ukrivi? Takrat nam dela le še gnečo v kakšni omari in predalu, mi pa po navadi kupimo novega.  

Vsako leto po svetu trgovci prodajo okoli 640 milijonov dežnikov, večinoma narejenih na Kitajskem, kjer ima samo mesto Shangyu več kot 100 tovarn dežnikov. Največ jih kupijo Japonci – 130 milijonov, to je več kot en dežnik na prebivalca. Zato ni naključje, da so ravno v deželi vzhajajočega sonca začeli s projektom Mottainai Umbrella Project, s katerim spodbujajo recikliranje in ponovno uporabo dežnikov. Kaj torej priporočajo, da naredimo iz stare »marele«? Tu je nekaj uporabnih navdihov:

Držalo za fotografije

Temu staremu dežniku so lastniki odstranili zaščitno tkanino in ga predelali v držalo za fotografije. Idealno za vintage zbirko slik, le treba ga je obesiti dovolj visoko, da vam med hojo po prostoru ne bo napoti.

Dekoracija vrat

Namesto venca obesite na vrata dežnik. Seveda ne praznega, pač pa ga napolnite s sezonskimi rožami, okrasite s pentljo in že boste imeli najlepša vhodna vrata v soseski.

Obešalnik

Ročaji dežnikov se znajo v trenutku preleviti v obešalnike. Potrebujete samo spodnji zaokroženi del držala, ki ga pričvrstite na lesen ali kovinski okrogli podstavek in pritrdite na steno.

Lestenec

Dežnik, ki je brez večjih poškodb, rje in lukenj, spremenite v lestenec. Ali pa ga uporabite za dekoracijo nad vrtno mizo.

Na vrtu

Dežnik se na zraku najbolje počuti. Njegovo ponjavo lahko uporabite kot mini zaščito, pod katero bodo lepo uspevale rastline, ki jim vremenske nevšečnosti sicer škodujejo. Ogrodje od starega dežnika, s katerega ste sneli zaščitno tkanino, pa naj postane vrtni obelisk ali nastavek za rastline plezalke – nižje vrste fižola, paradižniki in podobno.  

Recikliranje tkanine

Ni pa samo ogrodje tisto, ki ga pri dežniku lahko reciklirate. Tudi tkanina je uporabna, na primer da izrežete in zašijete iz nje nakupovalno vrečo za večkratno uporabo, jo spremenite v dekliško krilo ali v dežni plašček za vašega kosmatinca.  

Fotografije: Pinterest