Zavetje sodobnega življenja: prenova stanovanja ob Ljubljanici

Prenove stanovanj v starejših stanovanjskih objektih so zelo pogoste, saj so ti večinoma zgrajeni kakovostno in postavljeni na zanimivih lokacijah. Vendar pa so lahko zastareli za sodobni način bivanja. Takšno je tudi to stanovanje, ki se nahaja v stolpnici v neposredni bližini reke Ljubljanice. O njegovi prenovi smo se pogovarjali z avtoricami projekta, arhitektko in z oblikovalko biroja Gaber Jovanovič.

0

Stanovanje, ki je bilo nekoč zasnovano ob dolgem hodniku, z ločeno kuhinjo in majhno dnevno sobo, je danes odprto, zračno in pregledno. 

Stanovanje pred prenovo

Namenjeno je bivanju mladega para z aktivnim tempom življenja. “Stanovanje je je prenovilo, ker so potrebe današnjega časa popolnoma drugačne, kot so bile včasih. Dom nam danes predstavlja zavetje sodobnega življenja – popoldne in zvečer, ko smo doma, se zelo radi družimo v teh skupnih prostorih,” pove arhitektka Petra Gaber Jovanovič.

Kotički za povezano bivanje

Tako so med kuhinjo in dnevnim prostorom podrli vse predelne stene, umaknili vrata in prostor razširili do balkona, tako da je postal dnevni prostor velik, svetel in povezan. Ohranili so le glavno inštalacijsko steno, ki zdaj deluje kot osrednji element v prostoru: oblečena v temen ultrapas na eni strani podpira kuhinjske shranjevalne površine, na drugi pa deluje kot poudarek dnevnega prostora. Z ohranitvijo stene so prostor tudi razbili na številne uporabne kotičke – kuhinjo, zajtrkovalni pult, jedilnico in dnevni prostor. “Popoldne lahko v miru delaš za barsko mizo in imaš lep razgled, kavč lahko enkrat gleda v prostor, ko organiziraš filmsko projekcijo za prijatelje, pa ga lahko obrneš proti drugi steni,” fleksibilnost in multifunkcionalnost ureditve razloži arhitekta. 

Arhitekti so občutek prostornosti dosegli tudi z uporabo monokromatskih barv oziroma naravne barvne skale. Toplino v prostor prinese tudi parket, ki je tukaj še posebno opazen, saj je položen diagonalno in nas iz hodnika kar vleče proti odprtemu dnevnemu prostoru. Občutek enotnosti in povezanosti so dosegli tudi z domiselno uporabo mediapana na hodniku. Obložili so ga po celi dolžini, tako da so vrata za garderobno omaro in omaro za čevlje enaka vratom za vhod v spalnico. Materiali se povezujejo tudi drugod po stanovanju. Kamen ki so ga uporabili za talno oblogo v kuhinji se nadaljuje v steno ob barski mizi. Kuhinja je bela, svetla, z velikim pultom, primernim za pripravo hrane. Vse stene v stanovanju pa so prepleskane preprosto belo.

Posebno razsežnost mu doda tudi razgled – iz 11. nadstropja nam pogled namreč seže do Golovca, Kliničnega centra, pa do Alp, kar stanovanje vizualno poveča za radij 10 kilometrov. “Ko prostor odpreš do oken in imaš celo Ljubljano pod seboj, stanovanje dobi svojevrstno razsežnost,” še zaključi arhitektka.

Interier: Gaber Jovanovič arhitekti

Fotografije: Mateja Jordovič Potočnik

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *