Notranja oblikovalka Betsy Brown, ki jo pri ustvarjanju interierjev navdihujejo zgodbe ljudi, ki bodo v njih prebivali, se je znašla pred prav posebej zahtevno nalogo. Oblikovati je morala lasten dom. Prepričani smo, da vam bo rezultat nadvse všeč.

So domovi in so Domovi z veliko začetnico. Domovanje oblikovalke Betsy Brown brez dvoma spada med slednje. Nahaja se v gorati regiji Blue Ridge Mounbtains, ki je del Apalačev, na vzhodu ZDA. Notranja oblikovalka je v želji, da si poišče dom v bližini svojih odraslih otrok, kupila kos zemlje ob reki Green. A ne gre le za kakršen koli kos zemlje. Betsy, ki prihaja iz Alabame, je razgled, ki ga je ponudila zaplata zemlje ob reki, pustil brez besed.

»S hčerino družino smo si ogledali posest in ostali so brez besed. Že vrsto let živijo v gorah, a še nikoli niso videli tako dramatične panorame, kot je ta,« je povedala v pogovoru za estliving in navedla še druge dejavnike, ki so jo prepričali, da se je ustalila ob reki Green: »Zrak tukaj je vedno svež, oster in hladen. Dnevi so večinoma sončni, drevesa pa neverjetno zelena.«

Za pomoč pri arhitekturi je prosila dolgoletnega prijatelja, arhitekta Paula Batesa. Njena velika želja je bila, da bi novi dom poosebljal duh šestdesetih let minulega stoletja, s čimer bi se oblikoval skromen, a večen dom, zakoreninjen v veličastnosti okoliške narave. Rezultat je navdihujoč. Rustikalno, a prefinjeno domovanje z značajem je resnično prava paša za oči.

Med materiali dominira les, ki ga je mogoče opaziti v vsakem vizualnem kotičku na novo oblikovanega doma. S tem sta se oblikovalka in arhitekt poklonila dolgoletni tradiciji tamkajšnjega stavbarstva. Lesena fasada se izmenjuje z zasteklitvami, obdanimi z jeklenimi okvirji in dvignjeno teraso, s čimer sta želela Betsy in Paul pričarati podobo kmečke hiše, ranča.

Tloris pritlične hiše, s skromnimi 139 kvadratnimi metri površine, je usmerjen okoli osrednjega hodnika. Ta služi tudi kot jedilnica. Posebno pozornost je arhitekt namenil pogledom, ki se odpirajo skozi zastekljene površine. Če v objekt vstopite s sprednje strani, vas na koncu hodnika pričaka veličasten razgled, ki je Betsy ob prvem obisku pustil brez besed.

Tudi kuhinjski prostor na levi in dnevni prostor na desni ponujata nemotene razglede na sotesko. Glavna spalnica, spalnica za goste in kopalnice, ki so na prednji strani hiše, se spogledujejo z bujno gozdnato okoliško pokrajino.

A ni arhitektura tista, ki prepriča. Oblikovanje interierja je zmes preprostosti in rustike. Oblikovalka je navdih poiskala v japonski filozofiji Wabi Sabi, ki išče lepoto v preprostosti, nepopolnosti in minljivosti.

Fotografije: Brie Williams, Steven Friedman