Topli esencializem: prenova počitniške hiše v gozdu

Globoko v švedskih gozdovih, na vrhu grebena, v bližini manjšega zimskega športnega centra, sedi stara, tradicionalna lesena koča. Pokrajina okoli nje je poraščena z iglastim gozdom, hribovje pa se nežno spušča proti peščenim plažam in majhnim obmorskim vasem. Sliši se pravljično, kajne?

0

Kočo so lastniki popolnoma prenovili in jo še bolj prepletli z naravo – tako preko velikih zasteklitev kot preko uporabljenih materialov. Prenovo so zaupali večkrat nagrajenemu danskemu arhitekturnemu studiu Norm Architects, specialistom za sodobno skandinavsko oblikovanje, v katerem se prepletata preprostost in eleganca.

Iskanje bistva

Lastniki so želeli hišo arhitekturno sanirati in prenoviti, hkrati pa ustvariti zavetje, ki bo uporabno tako poleti kot pozimi. Želeli so kočo, ki bo hkrati rustikalna in elegantna, ter opremljena zgolj z esencialnim pohištvom. Bolj od vsega so si namreč želeli miselnega in duševnega pobega.

“V sodobnem urbaniziranem svetu moramo veliko energije posvečati stvarem, ki jih v resnici ne potrebujemo. Namesto tega se moramo posvetiti iskanju bistva in usmeriti svoje življenje proti sreči in dobremu počutju,” razloži avtor projekta in soustanovitelj biroja, Jonas Bjerre-Poulsen in dopolni: “Iskanje bistvenega v našem življenju je iskanje delikatnega ravnovesja med užitkom, ki nam ga ponujajo materialne stvari, ter užitkom, ki ga doživimo, ko se od materialnih svari ločimo. Iskanje bistva je naravni selektivni proces, ki pa ni niti preprost niti lahak.”

Čeprav je koča velika – v hiši z dvema nadstropjema in prizidku s stanovanjem za goste lahko hkrati prespijo kar tri družine – je arhitekt vanjo posegel premišljeno. Interier je bil popolnoma prenovljen. V kočo so vstavili velika okna, ki uokvirjajo raznolike poglede na gozd in dolino, v prostor vnašajo obilico naravne svetlobe in dom povezujejo z naravo. “Pogled na naravo nam preprosto bodri duha,” pove arhitekt, ki je uokvirjenim romantičnim razgledom prepustil protagonizem v interierju.

Japandi: japonski minimalizem in skandinavska toplina

Da razgledov ne bi zasenčil, je ustvaril ambient, ki naravno lepoto lepo dopolnjuje. Izbrana paleta je tako skorajda asketska – hrastov les, topel in teksturiran dolomitni omet ter nekaj kamnitih detajlov tu in tam.

Toplina in nežna tekstura te minimalistične palete poskrbi, da prostor – čeprav skromno opremljen – nikoli ne deluje prazen, hladen ali minimalističen. Tudi vso izbrano pohištvo je izdelano bodisi na Danskem bodisi na Japonskem, ter tako je ambient prava vaja v slogu japandi: trajnosten, naraven in topel.

Notranja vrata, ki iz osrednjega prostora vodijo v spalnice in kopalnico, so oblikovana kot visoka, ozka vratca omare. Odprta zavzamejo kar najmanj prostora in sprostijo uporabno površino v še tako majhni spalnici; njihova višina pa optično poviša prostor.

“Oblikovanje domov je velikokrat vaja v zadržanosti. Čeprav se zdi, da je oblikovanje preprostih, avtentičnih in vabljivih domov preprosto in naravno, je pot do te preprostosti pravzaprav filozofsko iskanje esencialnega – torej zelo kompleksna in težka naloga,” še zaključi avtor.

Arhitektura: Jonas Bjerre-Poulsen, Norm Architects

Fotografije: Jonas Bjerre-Poulsen

Prejšnji članekUglajeno družinsko zavetišče daleč od doma
Naslednji članekUnikatno stanovanje, za katerega je lastnik sam izdelal pohištvo
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *