Kako vedeti, kdaj je hrana dovolj kuhana, pripravljena na to, da jo postrežete? Ni vedno enostavno. Čas kuhanja v receptih je dostikrat le okviren, na primer star fižol in zmrznjena zelenjava se kuhata dlje kot sveža, pri zrezkih pa vas lahko zavede njihova različna debelina. Zato smo pripravili preglednico namigov, kako vedeti, kdaj so najpogostejše vrste živil pripravljene za na mizo, in tudi, kako lahko kuhanje namesto vas nadzoruje kar pametno kuhališče.

Na čas kuhanja posameznega živila vpliva marsikaj. Med drugim tudi vaša radovednost, ko dvigate pokrovke, saj s tem znižate temperaturo v posodi, odvedete paro in jed na koncu morda ne bo dovolj sočna. Meso in ribe izgubijo svoje sokove, če jih med peko režete, poleg tega ta način preverjanja ne pride v poštev, kadar želite postreči živilo v celoti, v enem kosu. Poglejmo torej, kako vedeti, kdaj so najpogostejša živila kuhana/pečena in kako vam pri tem lahko pomaga samo kuhališče.

Od mesa do palačink

  • Meso: Najboljši način za preverjanje, ali je meso pečeno, je uporaba termometra. Sicer pa v meso naredite zarezo in preverite notranjost. Perutnina je pečena, če iz nje priteče sok brez barve (nikakor ne roza), pleskavice pa so najbolj sočne, kadar so v sredini skoraj čvrste (ne pa kašaste).
  • Palačinke: Pri peki palačink se držite pravila, da jo obrnete, kadar se začno po površini delati mehurčki, robovi pa postajajo rjavkasti. Ko palačinko obrnete, jo pecite še minuto ali največ dve.
  • Zelenjava: Kdaj je zelenjava dovolj kuhana? Uporabite trik z nožem ali vilicami. Poskusite jo prebosti in če gredo vilice enostavno skozi, je živilo pripravljeno na uživanje.
  • Riž: Kuhanje riža je lahko zapleteno, saj obstaja toliko različnih vrst in vsaka ima svoje zahteve. Načeloma kuhajte riž pokrit in ko vpije vso tekočino, naj bi bil pripravljen. Za vsak slučaj pred serviranjem zrna še poskusite.
  • Testenine: Kuhajte jih do stopnje »al dente«. To pomeni, da so navzven mehke, v jedru pa še zmerja čvrste in nerazpadajoče.

Zaposlite kuhališče

Seznam živil bi bil lahko neskončen, vendar si zagotovo ne bi zapomnili vseh pravil. Zato je morda najbolje, da namesto svojih možganov pri pripravi ravno prav kuhanih ali pečenih jedi zaposlite kar kuhališče. Pametni štedilniki, kot so na primer znamke Miele, so namreč sposobni nadzirati skoraj vse dogajanje v na kuhalni plošči, edino pomešati morate občasno vi.

Timer: Timer ali časovnik je tista funkcija, ki najbolj olajša kuhanje. Timer kuhalne plošče vam pomaga, da svoj kuhinjski vsakdan načrtujete nekoliko bolj sproščeno. Odvisno od modela lahko denimo nastavite avtomatski izklop določenega kuhalnega polja ali pa opozorilni zvočni signal, neodvisen od funkcij kuhalnega polja. Tako bo jed na koncu ravno takšna, kot ste jo želeli.

S timerjem so opremljene → indukcijske kuhalne plošče z integrirano napo Miele

Optimalno praženje: Kaj gre narobe, da se nam jajce na oko vedno zažge, ne glede na to, kako pazljivi ste? Odgovor je neprimerna temperatura pečenja. Pri indukcijskih kuhališčih Miele z jajcem na oko ne morete zgrešiti, vedno bo ravno pravšnje. In to po zaslugi funkcije TempControl, s katero lahko prilagajte moč praženja. Stopnja 1 je primerna  za vse jedi, ki se pripravljajo pri nizki temperaturi, kot so jajca na oko, umešana jajca, popečena slanina, piščančje prsi, svaljki, zelenjava, polpete, ribe in večina zamrznjenih jedi. Stopnja dve pomeni srednjo temperaturo, na kateri pripravljamo o živila, kot so kozice, steaki, zrezki, mesni sir in mesni rezanci. Poleg tega je ta stopnja primerna za praženje semen in pripravo krompirjevih palačink, tortilj in karamela. Najvišja stopnji 3 je popolna za kuhanje v voku in za intenzivno popečenje mesa za dušene jedi ali velikih količin mesa. Odlična pa je tudi za palačinke, medtem ko vam bo na stopnji počasnega vrenja najbolje uspele omake, kot na primer ragu ali bolonjsko omako. Kuhalna plošča s pomočjo stopnje za počasno vrenje uravnava ustrezno temperaturo. Tako omaka med kuhanjem ne brizga in vedno popolno uspe.

Funkcija TempControl je nepogrešljiva lastnost → indukcijskih plošč Miele

Stop&Go: Dejstvo je, da vas med kuhanjem marsikaj lahko zmoti in vam nehote pokvari jed –  bodisi jo zažgete ali prekuhate. Ko vam bo naslednjič zazvonil zvonec pri vratih, bosti pri kuhališču Miele lahko brez skrbi. Uporabili boste funkcijo Stop&Go, s katero lahko jedi ohranjate tople na idealen način – ne glede na količino. Inteligentni nadzor temperature dna posode omogoča, da imajo jedi ravno pravšnjo temperaturo za uživanje, ne da bi se prijele dna posode. Tako se lahko povsem posvetite načrtovanju preostalega menija. Ali pa ravno prispelim obiskom.

Funkcijo Stop&go poiščite pri → kuhalnih ploščah Miele

Berejo vam misli

Poleg pomoči pri kuhanju so Mielejeva kuhališča tudi pravi mali psihologi, ki znajo brati misli. Pohvalijo se na primer z inteligentnim prepoznavanjem posode, kar pomeni, da se aktivirajo točno tam, kamor ste položili lonec, ter imajo imeniten prijateljski odnos z napo. S funkcijo Con@ctivity 3.0 se vaša napa ob vklopu kuhališča  kar sama odzove in prične z delom. Sesalna moč se avtomatsko prilagodi okoliščinam na kuhalni plošči – in ves čas skrbi za prijetno ozračje v prostoru. Tako na obedu ne boste postregli le ravno prav kuhane/pečene jedi, ampak tudi svež zrak!

www.miele.si