Če imate v družini otroka z avtizmom, motnjo ADD, ADHD ali katero drugo čutno motnjo, potem koncept senzorne sobe gotovo poznate. Sicer pa je takšen senzorni prostor koristen prav za vse otroke in družinske člane. Zato smo zbrali nekaj idej, kako ga urediti kar v okviru doma!

Kaj je?

Senzorna soba je varen prostor, kamor se otrok lahko zateče, ko potrebuje mir, počitek, sprostitev ali zgolj malo odmika od dogajanja okoli sebe. Potreba po takšnem odmiku se lahko kaže na najrazličnejše načine. Po navadi so otroci razdražljivi, lahko se vedejo samouničujoče (zaletavajo se v predmete), drugi so pretirano živahni, skomigajo z rameni ali imajo kakšne druge ponavljajoče se gibe. V senzorni sobi pa se otrok lahko zbere in ponovno prevzame nadzor nad svojim vedenjem.

Kako jo urediti doma?

Nobene potrebe ni, da je senzorna soba čisto prava soba. Lahko je to tudi samo manjši del sobe ali varen kotiček nekje doma. Opremljena naj bo z otrokom prijaznim pohištvom osnovnih barv ter elementi, ki pomirjajo, zbujajo prijetna čustva, nove tipalne izkušnje, pomagajo dvigniti zavedanje o lastnem telesu, nudijo zanimive svetlobne efekte in podobno. Preproste in cenovno dostopne možnosti so naslednje:

Za gibanje:

Gugalnica, gimnastična žoga, na kateri lahko otrok poskakuje, gugalni stol, mini trampolin. Vse to so možnosti, ki otroku nudijo vestibularno stimulacijo.

Osvetlitev:

Namesto drage svetlobne opreme, lahko za sproščujočo svetlobo v senzorni sobi uporabite decembrske lučke, sveče na baterije, verižne lučke, odsevne palice ali lava lučke. Svetloba je zelo močan element. Na človeka vpliva na subtilen način in spreminja njegova občutja. Prednost dajte topli, mehki svetlobi, pred hladno fluorescentno.

Boksarska vreča:

Zakaj je ne bi naredili sami? Zelo preprost rešitev je, da vzamete prevleko od okrasne blazine in jo napolnite z mehkimi stvarmi (peno, plišastimi igračami, odpadnim blagom). Otrok lahko po njej skače, se vanjo zaletava, jo dviguje, vleče … Vsi ti gibi mu pomaga ozavestiti občutke o svojem telesu in učinkujejo pomirjujoče.

Terapevtski vonji:

Ne potrebujete drage naprave, ki prši v zrak vonjave. Enostavno vzemite nekaj kapelj eteričnega olja, ga natrite v bombažno žogico in ponudite otroku, da jo vonja. Tudi igranje z odišavljenim plastelinom je ena od možnosti, kako vnesti aromaterapijo v senzorni prostor. Zlasti vonj po sivki je pomirjujoč in pomaga sprostiti.

Čutna stena:

Čutno steno lahko ustvarite s pomočjo predmetov iz gospodinjstva. Na primer nalepite na steno zgoščenke s sijočo stranjo navzven, kar poskrbi za zanimivo vizualno stimulacijo, enako učinkoviti so še ogledala, magneti ali table za pisanje s kredami.

Glasba:

Seveda ne potrebujete zvočnega sistema zadnje generacije. Že preprost radio dela čudeže. Enako kot svetloba tudi glasba spreminja otrokova občutja. Takšna z enakomernim ritmom zmanjšuje anksioznost, telo se odzovejo tako, da se z njo sinhronizira. Za sproščanje je odlična glasba ameriških staroselcev, Keltov, indijanskih inštrumentov, bobnov, piščali. Podobne učinke imajo tudi zvoki dežja in klasična glasba.

Predmeti za ravnotežje:

Gred za lovljenje ravnotežja je prav tako odličen predmet za senzorno sobo. Če zanjo nimate dovolj prostora, lahko namesto tega uporabite tudi pol-žogo (bosu), deske za ravnotežje, kamne za stopanje …

Čutni predmeti:

Nizka miza z več vgrajenimi posodami omogoča, da lahko otroku ponudite otip različnih tekstur. V posode nalijte vodo, pesek, riž, kinetični pesek, fižol, plastelin, peno za britje … Tipanje vsega tega razvija intrinzične mišice v rokah in krepi finomotorične gibe.

Tunel:

Zložljivi tunel spodbuja otroka k plazenju, uporaben je lahko tudi kot ovira. Najpomembneje pa je, da nudi socialno deprivacijo. Otroci se zatečejo vanj, ko želijo samoto, da se naužijejo miru po dolgem dnevi v šoli ali vrtcu.

Ni treba, da si omislite vso našteto opremo naenkrat. Začnete lahko le z nekaj osnovnimi kosi, ki jih nato postopno nadgrajujete in jim dodajate nove. Seveda pa vse prilagodite potrebam svojih otrok in družine.