Stanovanje za (več kot) dva

Klasično enoinpolsobno stanovanje mladega para sta arhitekta Meta Kutin in Tomaž Ebenšpanger z nekaj iznajdljivosti in domišljije preobrazila v razkošen dom.

0
1966

Mlad par je k arhitektoma prišel z željo po preobrazbi utesnjenega mansardnega stanovanja. Želela sta prostor, kamor bosta lahko vabila svojo številno družbo; vseeno pa bi bil primeren tudi samo zanju. Arhitekta sta predlagala rušitev vseh predelnih sten in odpiranje stropa v neizrabljeno podstreho. Pomisleki glede na videz radikalnega posega so bili hitro premagani, ko so padle prve stene. Sledil je strop. Stanovanje je zadihalo.

Arhitekta sta utesnjeno stanovanjce tako uspela preobraziti v dvoetažen, zračen prostor, ki po karakterju spominja na majhno hiško.

Razkošje podvojene kvadrature

Pritličje z odprtim tlorisom in dvojno višino je zasnovano kot udoben prostor za druženje, ki ga definirajo številni kotički za posedanje. Opremljeno je z nizkim pohištvom v beli barvi s hrastovimi poudarki, ki omogoča, da velika družba stanovanje zasede v celoti. Kuhinjo dopolnjuje jedilna miza, ki lahko služi kot dodatna delovna površina, če je kuharjev več; in čeprav je bilo stanovanje zasnovano zgolj za dva, mizo dopolnjuje udobna lesena klop, ki nudi dovolj sedišč za zbrano družbo. Klop je tudi ločitveni element med kuhinjsko-jedilnim in dnevnim delom, saj je njeno hrbtišče uporabljeno kot prostor za televizijo.

Dnevno sobo funkcionalno dopolnjujejo stopnice, ki vodijo v spalno galerijo. Stopnišče pa ni le komunikacija, temveč središčni element stanovanja, okoli katerega se odvija življenje: na stopnicah se poseda, pod njimi pa shranjuje v skritih omarah; s svojo zasnovo pa še poudarijo novonastali dvovišinski prostor.

Mansarda, v kateri sta urejena delovni in spalni kotiček, je preko galerije povezana z dnevno sobo. Ta dodatna dimenzija še poveča občutek zračnosti, ki sta jo arhitekta dosegla s svojim premišljenim posegom. Razkošje novega stanovanja se tako ne skriva zgolj v podvojeni kvadraturi, pač pa predvsem v interaktivni in povezovalni naravi njegove zasnove.

Arhitektura: Skupaj arhitekti (Meta Kutin, Tomaž Ebenšpanger)
Leto izvedbe: 2016

načrt stanovanja pred prenovo:

 

načrti in fotografije po prenovi:

Fotografije: arhiv avtorjev

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *