Prenova stanovanja je priložnost, da naredimo korak naprej ne samo pri izolaciji, zamenjavi stavbnega pohištva in izboljšanju tlorisa, ampak tudi pri izbiri gospodinjskih aparatov. Lastnika enosobnega stanovanja v Škofji Loki sta denimo želela, da bi nova kuhinja nudila kar najboljšo uporabniško izkušnjo, čeprav je majhna. Predvsem pa da bi učinkovito odvajala vonjave in ohranjala čistejše kuharsko okolje. Kuhališče Bora in pečica Bora X BO sta bili torej logična izbira.

O lastnostih in prednostih kuhališča Bora in parne pečice Bora X BO smo se pogovarjali s Primožem Kozincem, prodajnim strokovnjakom za Boro, ki pokriva tržišče Slovenije, Hrvaške in Srbije.

Kuhališče Bora pomeni konec kuhinjskih nap

Glavna prednost kuhališča Bora je, da ima klasično kuhalno ploščo združeno s kuhinjsko napo, ki je od klasične nape veliko bolj učinkovita. Paro namreč vleče vase veliko hitreje, kot se ta dviga iz loncev pri kuhanju, in tudi zato pravimo, da kuhališče Bora pomeni konec kuhinjskih nap.

Priklop kuhališča: Za priklop kuhalne plošče Bora je treba zagotoviti električni priklop, podobno kot za katero koli indukcijsko kuhalno ploščo. Možnost imamo, da je ta priklop trofazni ali enofazni, seveda priporočamo močnejši trofazni priključek. Kar se tiče dimenzije, potrebne za vgradnjo takšnega aparata, zadostuje širina predalnika v širini kuhalne plošče, medtem ko je globina delovne plošče lahko standardna – 60 cm.

Upravljanje kuhališča Bora: Kuhališče upravljamo preprosto prek vmesnika na dotik, tako imenovanega »touch controla«. Oblika tega vmesnika je podobna, kot ga imajo marsikatere pametne naprave. Z drsnikom izberemo funkcijo in potrdimo izbiro.

Odvajanje pare nazaj v prostor: Paro lahko iz kuhališča odvajamo na dva načina – prek cevnega sistema ven iz prostora oziroma ven iz objekta, lahko pa tudi prek oglenih filtrov za odstranjevanje vonjav nazaj v prostor. Prepričanje, da filtrska varianta deluje z manjšo zmogljivostjo, je zmotno, saj deluje enako močno, kot bi delovala napa z odvodom zraka ven iz prostora. Prednost oglenega filtra je ta, da filtrira do 94 % vseh vonjav, ki se sproščajo pri kuhanju. Filter ima vgrajen tudi ionizator vonjav, ki razgrajuje molekule močnejših vonjav, površina filtra pa je kar do sedemkrat večja kot pri kateri koli drugi kuhinjski napi. To pomeni, da filtrira zrak vsaj štirikrat boljše.

Odvod pare iz objekta: Če odvod pare izpeljemo ven iz objekta s cevmi, potrebujemo kar nekaj prostora pod kuhinjskim elementom oziroma med elementi. Prav tako pa s tem, ko sesamo iz prostora zrak (približno 600 m3/h), v prostoru ustvarjamo podtlak in moramo zagotoviti dovod svežega zraka. To pomeni v najbolj enostavnem primeru pripiranje okna oziroma odpiranje okna in s tem zagotavljanje dovoda svežega zraka. Pri sistemih prisilnega prezračevanja je ta napa oziroma takšen način odvoda lahko tudi moteč za delovanje prezračevalnega sistema. To pomeni, da bo en ali drug sistem slabše deloval. Zato pri uporabi prezračevalnega sistema v objektu priporočamo uporabo filtrske izvedbe. Te danes na slovenskem tržišču predstavljajo več kot 2/3 vseh prodanih sistemov. Delno zaradi energetskih zahtev, s katerimi se srečujemo pri gradnji novih objektov, delno pa zaradi energetskih izgub pri prezračevanju, kadar odvod zraka peljemo mimo prezračevalnih naprav.

Vzdrževanje in glasnost: Čiščenje in vzdrževanje filtrskega sistema kuhališča BORA sta zelo preprosta. Filter kuhališča Bora zadrži tudi do 3 litre polite tekočine in ga enkrat tedensko operemo kar v pomivalnem stroju. Filter je izdelan iz temperaturno odpornega kompozita in nerjavnega jekla, zato zdrži intenzivno čiščenje in pranje celo življenjsko dobo aparata. Kar se glasnosti tiče, pa je BORA sistem prijetnejši za uho, kot so klasične kuhinjske nape, saj slišimo samo šum zraka, ki vstopa v filtrski sistem. Glasnost šuma zraka je v primeru kuhališča Bora tišja od glasnosti cvrčanja maščobe pri praženju.

Pečica Bora X BO pripravi jedi kot v restavraciji

Pečica Bora X BO je profesionalna parna pečica za domačo uporabo in s številnimi posebnostmi. Med drugim ima nameščeno vrsto avtomatskih programov, ki tudi neukemu kuharju omogočajo pripravo vrhunskih jedi. Glavne razlike med običajnimi pečicami in pečico Bora X BO je, da je Bora X BO konvektomat po tehnični zasnovi, torej uporablja za pripravo živil vroč zrak v kombinaciji s paro, ki jo lahko dodajamo ali odvzemamo. Ker nam tehnologija konvektomata omogoča izredno hitro segrevanje notranjosti pečice, dosežemo temperaturo 200 °C že v manj kot petih minutah. Rezultat tega je bistveno hitrejša priprava živil oziroma receptur, tudi do 50 % hitreje kot je to v običajnih pečicah.

Pečica ima vgrajeno kuhinjsko napo z oglenim filtrom: Pečica ima vgrajeno kuhinjsko napo in ogleni filter. Vse vonjave, ki izhajajo iz pečice, so filtrirane prek filtra z aktivnim ogljem, podobno kot pri kuhinjskih napah. Filter je treba zamenjati na približno 200 ur delovanja pečice, kar nam javi pečica, saj ima vgrajen števec delovnih ur.

Upravljanje brez gumbov in ročaja: Upravljanje pečice poteka prek velikega zaslona na dotik, podobno kot to počnemo vsak dan na pametnih napravah, kot so telefoni, tablice in podobno. Pečica ima vgrajenih več kot 200 avtomatskih programov, s katerimi lahko pripravimo živila oziroma obrok. Lahko pa jo seveda uporabljamo kot klasično pečico.

Dodatne funkcije: Pečica ima vgrajene tudi posebne programe delovanja, na primer preprosto odtaljevane zamrznjene hrane, pogrevanje hrane, sistem za kuhanje po principu sous vide (kuhanje z nizko temperaturo), za pripravo domačega jogurta, vzhajanje testa, vkuhavanje, pogrevanje otroške hrane … Zaradi teh dodatnih funkcij lahko nadomesti tudi različne popularne aparate, kot so airfryerji, jogurtmakerji, sušilci sadja. Skratka, nam tudi prihrani prostor v kuhinji.

Priklop pečice: Pečica BORA X BO poleg električnega priključka zahteva še nekaj predpriprave zaradi priklopa na dovod in odvod vode, podobno kot pri pomivalnem stroju. Zanjo je torej treba pripraviti identičen priključek kot za drugi pomivalni stroj. V manjših kuhinjah lahko tudi ta priklopa združimo v enem. Pečica po svoji širini ustreza velikosti standardne pečice, torej niši 60 centimetrov. Je pa malenkost globlja od standardne kuhinje, saj potrebuje prostor za zrak, ki iz oglene nape izstopa na zadnji strani pečice. Zaradi hlajenja na zadnji strani tudi ne sme biti vgrajena pod delovno ploščo oziroma pod kuhalno ploščo, ampak mora stati samostojno v visoki koloni. Na pečici je pri prvem priklopu treba nastaviti še ustrezno trdoto vode, za Slovenijo nastavimo na trdo vodo. S tem dosežemo, da se pečica večkrat opere, kajti v postopku pranja detergent odstranjuje tudi vodni kamen.

Čiščenje pečice: Pečica ima vgrajen program samodejnega čiščenja s pomočjo čistilne kartuše. Ko nas pečica opozori, da je treba zagnati program čiščenja, vstavimo vanjo kartušo in pečico operemo. To je videti tako, kot če bi gledali pomivalni stroj skozi steklo.

Varnostne funkcije: Pečica Bora X BO ima vgrajeno funkcijo Child Lock oziroma otroško varovalo, ki ga sprožimo z vnosom PIN-številke. Za odklep tega varovala je seveda spet potreben vnos PIN-številke, podobno kot pri telefonu. Pečica ima še eno odlično lastnost, namreč z naslednjim koledarskim letom se ne postara, ampak se njena programska oprema posodablja identično kot pri telefonih. Na kratko: ko Bora sproži novo posodobitev, ta pride na vašo pečico in s tem dobite tudi najnovejše recepte.  

Fotografije: Miran Kambič, Bora

Sponzorirana vsebina