Božič je praznik, poln tradicije in simbolike, kar se izraža tudi na zunanji okrasitvi. Ustvarimo jo iz različnih rastlin in dodatkov. Pri tem lahko uporabimo smrečice, veje, mah, liste in plodove – skratka vse, kar najdemo v naravi. Tem čudovitim materialom, ki jih ponuja narava, pa lahko dodamo lučke, bunkice, bleščice, girlande, s čimer v aranžma vnesemo praznični lesk. Na vhodna vrata obesimo adventni venček in tako ustvarimo pravo dobrodošlico gostom. Z ustvarjalnostjo, domišljijo in nekaj spretnosti lahko ustvarimo čudovito božično okrasitev vhoda.
Sestavite svojo božično pravljico. V čarobnem decembru je vse mogoče!

Kaj je še lepše kot jelka, ki jo postavimo pred vhod? Še več jelk! Izberemo eno veliko in več majhnih, ki jih postavimo v lončke in razporedimo okrog vhoda. Pri okrasitvi smrečic pustimo domišljiji prosto pot. Ostane lahko taka, kot jo je ustvarila narava, ali pa ji dodamo zvezdice, bunkice, luči. Dekoracijo lahko popestrimo še z jelenčki ali lanternami.

Kadar pred hišo ni veliko prostora, izkoristimo okensko polico in na njej ustvarimo praznično vzdušje. Uporabimo zelenje, ki ga lahko dopolnimo z naravnimi materiali, ali polico poživimo s pisanimi bunkicami.

Božično dekoracijo lahko ustvarimo z naravnimi materiali in pri tem uporabimo smrečje, bršljan, veje, vitice, mah, liste in različne plodove. V zimzelenem rastlinju je v tem zimskem času, ko kljubuje neprijaznim temperaturam in otrplosti, po davnem verovanju posebna življenjska moč.

Odločimo se lahko za enobarvno praznično okrasitev, kjer z izborom srebrno-bele barvne sheme ne moremo zgrešiti. Srebrna dekoracija nas osvoji s svojim glamurjem, prestižem in lepoto minimalizma. Posnema barvno snega in zato nam je decembra tako ljuba. S prav posebnim leskom nas začara in očara.

Ko so dnevi kratki in nam je sonce skopo odmerjeno, razsvetlimo vhod v naš dom z lučmi. Lučke s svojo mehko svetlobo prinašajo luč v naša srca in simbolizirajo upanje na boljši jutri. Prižgimo luči in sveče, tako da se bo bleščalo in utripalo.

Stara lestev, sani in ostanki debel lahko v kombinaciji z različnimi okraski pričarajo pristno adventno vzdušje. Potrebna je le naša ustvarjalnost, domišljija in nekaj spretnosti.

Za zunanjo božično-novoletno okrasitev doma vam ni potrebno dodatno trošiti denarja. Pobrskamo lahko po podstrešju ali babičinih omarah in shrambah, kjer bomo zagotovo našli kaj zanimivega. Stare stvari lahko zelo lepo uporabimo kot dekorativne elemente in pred hišo vnesemo pravljično atmosfero.

Božiča in novega leta si vsi tisti, ki prisegajo na klasiko, zagotovo ne predstavljajo brez tradicionalne rdeče barve. Kljub temu, da se trendi v okraševanju doma menjajo, pa je rdeča barva stalnica. Je barva ljubezni, strasti, ognja, pa tudi najlepših praznikov v letu. V kombinaciji z zeleno bodo ustvarili brezčasno okrasitev.

Ne le smrečice in zelenje, božično pravljico pričarajo tudi lanterne. Tradicionalno vanje postavimo sveče, kar pa ni pravilo. Bodimo izvirni in jih napolnimo z bunkicami ali svetlobno verigo. Pričarali nam bodo pravo čarobnost decembra.

Vir fotografij: Pinterest