Arhitekt Ludwig Mies van der Rohe je svoj način načrtovanja prostora opisal s slavnim izrazom – manj je več. Ta moto povzema načelo minimalizma kot noben drug. Danes je minimalizem priljubljen način oblikovanja, ki deluje tako v velikih kot majhnih kopalnicah. Kako točno ga doseči, pa vam razkrivamo v nadaljevanju.

Kaj je minimalistična kopalnica?

Pri minimalizmu gre za osredotočanje na bistvo. Zaradi tega so minimalistične kopalnice preproste in temeljijo na funkcionalnih elementih, kot je pohištvo z veliko prostora za shranjevanje. Jasne linije in omejena barvna shema zagotavljajo enotnost in umirjeno vzdušje.

Kaj res potrebujem v kopalnici?

Ker je kopalnica pogosto najmanjša soba v hiši, je minimalistična zasnova odlična rešitev. Vprašajte se, brez česa lahko shajate v njej. Osnove pogosto zadoščajo – umivalnik z armaturo, omarica za umivalnik z obešalom za brisače ali kavljem, omarica z ogledalom za dodaten shranjevalni prostor, straniščna školjka in prha ali kopalna kad. Če je na voljo prostor, lahko dodatno kopalniško pohištvo (npr. visoko omarico) uporabite tudi za shranjevanje.

Osvetlitev ima pomembno vlogo pri ustvarjanju domačega vzdušja. Zato bodite pozorni na pravilno osvetlitev – tako na stropu kot pri ogledalu.

Kakšne so prednosti minimalistične kopalnice?

Minimalistične kopalnice so praktične in preproste za čiščenje. Zmanjšanje stvari na najnujnejše pomeni manj pasti za prah in boljši dostop za čiščenje. Viseča stranišča školjka na primer olajša čiščenje tal.

Kdor se osredotoča le na bistvene in funkcionalne elemente, ima na voljo več prostora za shranjevanje. To posledično pripelje do urejene kopalnice in poenostavi vsakodnevne rutine.

Končno je preprosta kopalnica tudi popoln kraj za sprostitev in umik, ki ponuja mir in tišino za telo in dušo. Nič nenavadnega ni, da so slogi notranje opreme, kot so japandi, wabi sabi in scandi, tako priljubljeni, saj se osredotočajo na harmonijo, naravno okolje in minimalističen videz.

Trije nasveti za oblikovanje

1. Funkcionalna zasnova

Funkcionalna zasnova kopalnice je prvi korak na poti do minimalistične kopalnice. Izberite brezčasno, trpežno pohištvo z dodatnimi funkcijami. Dodaten prostor ponujajo na primer predali brez izreza za sifon. Da bo kopalniško pohištvo kljub vlagi v kopalnici še dolgo videti dobro, bodite pri nakupu pozorni na material in površinsko obdelavo.

Omarice z ogledali so na voljo z uporabnimi dodatnimi funkcijami, kot so integrirana osvetlitev, električne vtičnice, nastavljive police, povečevalna ogledala in škatle za shranjevanje na notranji strani vrat.

Za majhne kopalnice brez dnevne svetlobe je idealna tudi namestitev velikega ogledala z integrirano svetlobo nad umivalnik, kar ustvari občutek prostornosti.

2. Preproste barve

Medtem ko svetle barve delujejo poživljajoče, mehki, subtilni toni pomirjajo. Običajno v minimalističnih kopalnicah prevladujejo nevtralne barve, kot so bela, črna in siva, ter zemeljski toni, kot sta bež in rjava. Zanimiva možnost so tudi enotne barvne sheme z uporabo odtenkov iste barve.

Naravni odtenki in organski materiali, kot je les, dajejo kopalnici topel, vabljiv videz, tudi če je oblikovana minimalistično. Breza ali hrast sta na primer primerna za tipičen skandinavski slog. Tekstil iz lanu, jute ali volne ter nekaj izbranih dodatkov, kot so glineni lonci ali bambusove košare, dajejo kopalnici domač občutek. Košare so tudi praktične za shranjevanje brisač, toaletnega papirja ali mila.

Če vam ni všeč barva vaših ploščic, vendar bi bila prenova preveč zapletena, so nalepke za ploščice poceni alternativa. Samolepilna folija deluje tudi v mokrih prostorih in jo je mogoče zlahka odstraniti ali zamenjati.

3. Urejenost

Omarica za umivalnik: Organiziranje škatel v predalih je dober način, s katerim dosežete urejenost. Nekateri umivalniki so opremljeni s prostorsko varčnimi sifoni ali pa imajo sifone vgrajene kar v steno, zaradi česar so lahko predali zasnovani brez izreza za sifon in omogočajo dodaten prostor za shranjevanje.

Omarica z ogledalom: Uporaba omarice z ogledalom namesto ogledala daje dodaten prostor za shranjevanje vsakodnevnih stvari. Omare, vgrajene v steno, zavzamejo tudi manj prostora.

Tuš: Za prho so na voljo niše za shranjevanje, ki so vgrajene v steno. To ustvari dodaten, skrit prostor s policami.

Manj stvari prispeva k večji urejenosti. Zakaj ne bi sledili nasvetom japonske strokovnjakinje Marie Kondo in poskusili počistiti svojo kopalnico? Če se težko ločite od nekaterih stvari, vam bo morda koristila njena znamenita metoda KonMari, po kateri se znebite stvari, ki vam ne vzbujajo več veselja.

Rešitve, ki jih ponuja Geberit

Minimalističen umivalnik

Omaro z ogledalom Geberit ONE lahko vgradite v steno in tako poskrbite, da bo kopalnica videti večja. Integrirani koncept osvetlitve ComfortLight ponuja različna svetlobna razpoloženja glede na čas dneva in zagotavlja atmosfersko osvetlitev prostora.

Okrogla ogledala ustvarijo tipičen minimalističen videz. Nova osvetljena ogledala Geberit Option Round so na voljo v štirih velikostih ter z neposredno in posredno osvetlitvijo.

Minimalistični umivalniki so primerni za kopalnice z majhnimi ali nenavadnimi tlorisi. Geberit ponuja ozke umivalnike z zmanjšano vgradno globino, predvsem majhne modele s polico ob strani ali kotne konstrukcije.

Minimalistično kopalniško pohištvo se opira na prostor za shranjevanje. Zlasti predali brez izreza za odtok so način za znatno razširitev razpoložljivega prostora. Praktičen sistem organiziranja omarice za umivalnik, kot je značilnost kopalniških serij Geberit ONE in iCon, pa ustvarja red.

Preprost pršni prostor

Prhe v nivoju tal so elegantne in omogočajo enoten dizajn prostora. Skupaj z velikimi ploščicami je rezultat umirjena, estetska enotnost. Tuš kanalete Geberit CleanLine združujejo dizajn s funkcionalnostjo in higieno. Nova kanaleta Geberit CleanLine50 preprečuje nabiranje umazanije zaradi svoje odprte iztočne površine in se lahko kombinira tudi z zelo velikimi ploščicami.

Majhna straniščna školjka

Geberit ponuja široko paleto visečih straniščnih školjk, ki omogočajo preprosto čiščenje. Izbira modela brez roba dodatno zmanjša količino potrebnega čiščenja, saj ni nedostopnih mest, kjer bi se lahko nabirala umazanija.

Stranišče s prho Geberit AquaClean navdušuje z vrsto dodatnih funkcij. Čiščenje intimnih predelov z vodo je poleg tega dokazano bolj higienično in koristno kot uporaba toaletnega papirja. V minimalistične kopalnice se prav tako odlično podajo aktivirne tipke Geberit. Nova aktivirna tipka Sigma70 z lebdečim učinkom je na voljo v različnih barvah in materialih, ki se prilegajo videzu vsake kopalnice.

Sponzorirana vsebina