Sploh ni dvoma, da so vgradne omare najboljša rešitev za shranjevanje: izkoristijo vsak centimeter prostora, so ali neopazne ali drzen estetski poudarek sobe, njihova vsebina pa je zasnovana po vaši meri.

Z vgradnimi omarami lahko s priročnimi shranjevalnimi površinami izkoristimo prostor za vrati, v nišah, pod stopnicah – v vseh kotičkih, ki bi jih drugače pustili neizkoriščene.

Odlična rešitev za vse prostore

Vgradne omare so lahko garderobne, knjižne, arhivske itd. Običajno segajo od stene do stene in od tal do stropa, možne pa so tudi druge izvedbe – z njimi lahko npr. tudi razdelimo prostor na dva dela.

Med tremi stenami prostor zapolnimo od roba do roba, možne pa so tudi kotne ali prostostoječe postavitve. Zapiranje je lahko klasično, s sklopnimi ali drsnimi vrati.

Na kaj moramo biti pozorni pri snovanju vgradne omare?

V prvi vrsti je potrebno vedeti, kaj bomo v omaro pospravljali. Za obešalnik potrebujemo 50-60 cm globine, za zložena oblačila 40 cm, za knjige, dokumente in podobno še manj.

Nato je potrebno upoštevati prostor, ki ga imamo na voljo, s čimer pa ne mislimo samo na fizični prostor, ki ga bo zasedala omara, pač pa predvsem na manevrski prostor okoli: če bo omara imela klasična vratca, bomo imeli prostor za njihovo odpiranje? Bodo drsna vrata primerna za poševno prirezan prostor? 

Končno pa se moramo odločiti o vsebini predalnikov in polic. Obstaja namreč veliko elementov, s katerimi lahko zapolnite police in predalnike: po lastnih željah lahko oblikujete izvleke za hlače, pasove in kravate, dodate košare, predale ali pa police za čevlje, ki bodo omaro naredili še bolj funkcionalno in uporabno, skratka ravno takšno, kakršno potrebujete.

Izbira materiala naj dopolnjuje slog sobe

Pri izbiri materiala bodite najprej pozorni na kakovost, saj boste tako poskrbeli za daljšo življenjsko dobo pohištva, pa tudi za večjo odpornost. Kakovostnejši materiali so povečini tudi prijaznejši okolju. Za kopalnico izbiramo vodoodporne materiale, v kuhinji se osredotočamo na kakovost vodil za predale, ki jih največkrat odpiramo, v bivalnih prostorih pa premišljeno izberemo material vratc.

Kar se tiče modnih usmeritev je še vedno prisotna močna težnja po rustikalnem hrastu, beli barvi, pa tudi pohištvu brez ročajev. Sicer pa je na tržišču na voljo veliko cenovno ugodnega pohištva iz iverala (ki zaradi nižje cene izpodriva pohištvo iz masivnega lesa), vse bolj priljubljeno pa je še izdelava pohištva iz starega lesa – na primer predelava tramov, letev in palet.

Z izbiro vratc in materiala polic sledite vašemu slogu ter celostni zasnovi prostora. Prva možnost je, da omara postane neviden gradnik prostora, ki še poudarja njegov minimalizem: v tem primeru jo zasnujte v nevtralnih barvah in s skrbno izbranimi ročaji. Če želite postaviti vsebino omare na ogled, naj bo omara čimbolj nevtralna (v temnih ali svetlih tonih), da bodo obleke, knjige ali umetniška dela lažje izstopili. Če pa želimo z omaro prostor popestriti, izberemo drzen dizajn vratc ali material, ki bo v prostor vnesel potrebno svežino.

Kam po nasvet in na ogled?

Podjetje IZI mobili je v Mengšu odprlo največji razstavni salon pohištva po meri pri nas; kot vodilni proizvajalec pohištva po meri, ki je na trgu prisotno že dve desetletji, vam bodo svetovali pri izbiri ter zagotovili kvalitetno izdelavo in montažo omar.

Več na www.izi-mobili.si.

Vse fotografije: IZI mobili