Obnova stare kuće u dolini Soče u duhu sa istorijom

Jedna od kuća na vrhu Velikih korita Soče – jednog od najlepših kutaka naše države - bila je više desetljeća u vlasništvu porodice iz doline Soče. Bivši vlasnici, stariji par, željeli su sebi novi životni početak, pa su kuću prodali. Novi vlasnik je želeo zadržati izvorni karakter kuće, ali istovremeno obezbediti udobni stambeni komfor, za sebe i svoje goste. Obnovu i rekonstrukciju je poverio studiju JVBDesignworks.

0

Kuća, premda na prvi pogled velika, bila je jako slabo iskorištena. Svi stambeni prostori – dve spavaone, mala kuhinja, terpezarija i kupaona – smešteni su na prvom spratu. Podrum je bio namenjen ostavi, a u neiskorišteno podkrovlje se dolazilo kroz uski poklopac sa vanjskih stepenica.

“Prvi obilazak kuće, nama je uvek uzbudljiv: Želimo osetiti kuću i što bolje upoznati njenu istoriju. Stoga radoznalo prolazimo kroz prostorije, i mnogo puta naletimo na unikatne predmete, koje u konačnoj varijanti obnove uključimo u dizajn celine. Baš ti predmeti daju kući osveženi karakter i povezuju je sa slovenačkom istorijom, kulturom i prirodom,” govori dizajnerka Žade Vanbaren (Jade Van Baaren). “Pažljiv posmatrač može na fotografijama uočiti stare sanke, crveni servis za jelo i vinske čase – dedovinu prejašnjih vlasnika.”

Stanje pre obnove

Odgovorno oblikovanje

Najpre je kuću trebalo potpuno reorganizovati i bolje iskoristiti. Dizajnerica se povezala sa lokalnim arhitektom, sa kojim su prilagodili tlocrt i pripremili dokumentaciju za građevinsku dozvolu. Iskoristili su potkrovlje i pretvorili ga u otvoreni stambeni prostor. “Oblikovanje potkrovlja mi je bio najdraži deo,” kaže Žade. “Lepo očuvane drvene krovne nosače uključili smo celovito u izgled enterijera. Visoke tavanice su nam bili inspiracija za veliki panoramski prozor, sa kojim smo u prostor uneli puno prirodne svetlosti, a posetiocima otvorili pogled na krajolik. Najlepše je sedeti uz ovaj prozor kada se u dolinu prikrade letnja oluja…” Smestili su i nove unutrašnje stepenice, koje vode na potkrovlje i dodali spavaonu i kupaonu.

Naročitu pažnju su posvetili osvetljenju: nakošenu tavanicu su osvetlili s donje strane i na taj način omogućili nežnu, difuznu rasvetu celom stambenom površinom; u svim prostorijama možemo naći kombinaciju zidnih, tavaničnih i ambijentalnih svetiljki, koje obezbeđuju da porodica noćnu rasvetu prilagodi po svojoj meri. Nisu zaboravili ni na tamne uglove na dodiru poda i nadzidka: taj deo su osvetlili sa velikim stonim svetiljkama i lanternama.

Prirodni materiali

Kuću su najvećim delom opremili sa prirodnim materijalima i ručno izrađenim nameštajem. Ovom je, naravno delomično pomogla želja, da se enterijer poveže sa netaknutom prirodom, koja okružuje kuću, a delom i socijalna i ekološka osvešćenost dizajnerice, koja odbija da radi sa jeftinim (a time i društveno neodgovornim) i industrijski izrađenim (a time i za okolinu štetnim) proizvodima za dom. Zidne boje i tapete ne sadrže nikakve toksične dodatke, a ove druge su čak i ručno štampane. U jednoj od kupaona nalazimo tradicionalne pločice od terakote. Nežnim, pastelnim tonovima boja, društvo čini crna, koja se pojavljuje kao boja balustrade ograde stepenica, detalja od metala i pletenih terpezarijskih stolica.

Ekološka odgovornost je pri oblikovanju ove kuće otišla još jedan korak napred: u roditeljskoj kupaoni arhitektica je umesto standardne kade smestila manju, slobodnostojeću kadu. Pošto se kuća snabdeva iz lokalnog bunara, štednja vode je prioritet; manji volumen kade znači manju potrošnju vode, a jednaku ugodnost kupanja. Pošto, tokom leta, porodica rado obeduje vani, u prizemlju je smeštena manja ali potpuno funkcionalna kuhinja. “Zato porodica ne treba da nosi hranu i pribor dva sprata niže,” kaže dizajnerica. Mašinu za pranje veša je smestila također u prizemlje, čime se ohrabruje sušenje veša na vazduhu kao štedljivija alternative mašini za sušenje.

Spoljašnost kuće se nije značajno izmenila. “Na ovo smo ponosni. Mi smo čuvari i zaštitinici starih gazdinstava sa dugom istorijom. Naša namera nije nikada bila da menjamo izgrađeni krajolik starih sela, već želimo udahnuti novi život prostorima, koje obnavljamo i stvoriti iskustvo udobnijeg bivanja naših gostiju,” zaključuje naša sagovornica.

Oblikovanje: JVBDesignworks

Fotografije: Vida Dimovska