Odblesak prošlosti: stan za četvoro na 42 m2

U višestambenoj kući iz 1800. godine nastao je potpuno nov enterijer koji drsko flertuje sa prošlošću, a istovremeno hrabro stupa u budućnost.

0

Oblikovno bogato rešenje, tipično za ljubljanski biro Arhimetrics, rezultat je detaljne analize i promišljenog eksperimentisanja. Početak svega je bio 42 m2 veliki stan, ostatak nekada raskošnog gradskog stana. Mala stambena površina i postojeći raspored servisnih prostorija, predstavljali su poseban izazov kod zamišljanja novog tlocrta i enterijera, jer je naručioc želeo da se u stanu mogu smestiti do četiri osobe – gosta, koji se dan dva zadržavaju u našoj prestonici.

Arhitekti su stan iscrtali potpuno nanovo – rušenjem pregradnih zidova stvorili su veći multifunkcionalan i fleksibilan prostor, koji dopunjuje kuhinja i kupaona na svojim izvornim položajima. Ovako stvoren prostor odeli su u nove obloge – glatke zidove su reljefno naglasili zidnim profilisanim letvicama, na patose položili novi masivni parket u uzorku riblje kosti i prostor vizuelno obogatili sa zavesama, lusterima i ogledalima, koja nas vraćaju u 19. vek. Na ovu klasičnu osnovu su bogato posložili savremeni dizajn, koji svojim uzdržanim maksimalizmom, naglašenom linearnošću, zasičenim bojama i sistemskim rešenjima, posetiocu nudi pravu vizuelnu poslasticu.

Zidovi su bez sumnje najizvorniji element oblikovanja i kao takvi se ističu. U dnevnoj sobi, deo u sivo obojenog malterisanog zida, ne poštuje klasičnu simetriju i postavljene profilisane letvice, čime se arhitekti oštroumno odriču svog strogog ishodišta i skreću u smeru medernog. Jedan od bogato ukrašenih zidova u kuhinji pretvara se u skriveni ulaz u kupaonu. Intimnost i odmor posle napornog razgledanja prestonice putnik će pronaći iza parfraze klasičnog zida – iza (ne)prozirne zavese, koja poput baldahina obavija u dnevni boravak smešteni krevet.

Uverljiva su i druga mnogobrojna dizajnerska rešenja: TV element je postao ormar za odeću, hodnik garderoba, kuhinja je istovremeno mesto za doručak, terpezarija radni kutak, kauč na razvlačenje je i dodatni ležaj za dvoje.

Atraktivni ambijent jedinstveni je odraz Ljubljane: plan je klasičan, a u njemu svoje mesto svaki put ponovo pronađe savremeni dizajn, odvažne ideje i poštovanja vredni ljudi, koji u starinskom traže inspiraciju za nove proboje.

Enterijer: ARHIMETRICS (Dare Vasiljevič, Tanja Špan Vasiljevič)

Fotografije: Miran Kambič