Kuća iz dve epohe

U centru Planine pri Sevnici, u prizemlju veće kuće nekada je delovala banka i računovodski servis. Nakon manje adaptacije, poslovne prostorije je zamenio koloritan i višeslojni dom za tročlanu porodicu.

0

Biro Arhimetrics je bio postavljen pred težak zadatak: prvo, postojeća arhitektura je bila potpuno bez ikakve kvalitete u smislu lokanog stila, ali sa izrazitim arhitektonskim jezikom (drvena fasada, badže, veliki balkon…). Drugo, u prizemlju su se nekada nalazili poslovni prostori, tako da je bila potrebna temeljita analiza kako da se unutar postojećeg stanja ostvari funkcionalan stan. Treće, zbog želje da se očuvaju svi konstruktivni elementi postojeće kuće, zadnja strana kuće je ostala zatvorena i time bez prirodnog svetla. Četvrto, ispred prednje strane, tamo gde bi bilo logično smestiti centralne stambene prostore, bilo je smešten veliki polu-javni parking; a naravno niko ne želi da mu bilo koji slučajni prolaznik zagleda u tanjir dok večera.

Kuća pre obnove

Skoro nemogući zadatak je uz nešto speretnosti uključenih arhitekata, elegantno razrešen, a izloge banke je zamenio razigrani ambijent za mldu porodicu.

S prednje strane kuće, prvo su sklonili parking i zamenili ga sa uređenim travnjakom. Potom su uz njega smetili stambene prostorije – kuhinju, terpezariju i dnevnu sobu. Iza dnevne sobe nalazi se masivni ormar, u kojem se nalaze prostori za ostave, manji radni kutak, a ormar istovremeno odvaja dnevni boravak od ulaza u spavaću sobu, dečiju sobu i dve kupaone.

Ormar izrađen od masivnog drveta, topao je i teksturiran kontrast betonskom patosu. Ovaj neuništivi materijal bio je naročita želja vlasnika i ishodište za izbor ostale opreme. Ali da ne bi bio previše industrijski ili dosadan, arhitekti su u njega umetnuli krstiće od belog gresa, koji ostvaruju nehomogenu i elegantnu teksturu.

Sva ostala oprema deluje eklektički: topla i hladna, sjajna i mat, meka i tvrda. Baš ova slojevitost od nje stvara topao domačinski ambijent. Tek spavaona i kupaona – prostori povlačenja i odmora- obučeni su u smirene, svetle tonove.

Sve je u fasadi

Najvažnija karakteristika ove obnove sigurno je fasada. Pošto arhitekti nisu smeli da menjaju arhitektonski izraz kuće koju su projektovali, odlučili su se rađe da mu se u manjoj meri prilagode. Na taj nači su zadržali šemu boja, tamnog drveta, ali su fasadu izveli u savremenijem materijalu – perforiranih limenih panela koji poput plašta obavijaju celo prizemlje i stvaraju nov, a neusiljen fasadni pojas. Između postojeće fasade i novih panela ugrađena je dodatna toplotna izolacija, a paneli štite porodicu od agresivnih pogleda sa ulice i pružaju utisak sigurnosti.

Kako to sugeriše veliki dekorativni natpis na drvenoj podlozi, život je u ovom ambijentu sigurno pre-di-van.

Arhitektura: Arhimetrics (Dare Vasiljevič, Tanja Špan Vasiljevič, Janez Vrhunc)

Fotografije: Miran Kambič