Estetski dovršena obnova enterijera kuće u Domžalama

U dvadeset godina, otkada je izgrađena kuća u Domžalama, trendovi kao i način života toliko su se izmenili, da su naručioci osetili potrebu da temeljito promene enterijer, kako u funkcionalnom tako u estetskom smislu.

0

Prvo što uočimo, kada uđemo u stan, najverovatnije je njegova neobarokna teatralnost. Enterijer, obavijen sa dugim, bogatim tekstilnim zavesama, unutra sebe isijava preko mnogih sjajnih i refleksnih površina.

Zanimljivo je da zavese zastiru pogled napolje. Sveprisutna želja za prelivanjem stambenih prostora sa prirodom je u enterijeru GAO arhitekata, u potpunosti je zanemarena. Zbog ovakve, pažljivo razmotrene odluke, enterijer postaje tajanstveni svet, sam za sebe, poput pozorišta, u koji imaju ulaz samo pozvani.

Igra odblesaka i iluzija

Inače monokromatsku dnevnu sobu sa jedne strane koloristički uravnotežuje veliki ugradni ormar, koji sa mnogim nišama u koje su smeštene najrazličitije umjetnine, deluje kao izložbeni prostor. Suptilna plafonjera, koja prostire svetlost i prema gore, zbog optičke varke, stvara utisak visoke tavanice.

Dnevnu sobu od terpezarije oddeljuje bogata vitrine, koja sa staklenim površinama (i čašama smeštenim u njoj), prva odašilje zamišljenu igru odblesaka i iluzija. Svetiljke Spider, koje su razigrano obešene iznad terpezarijskog stola i ponavljaju se iznad kuhinjskog pulta, jošjednom se reflektiraju u prostoriji u bogato uokvirenom ogledalu. U centru terpezrije je – naravno – veliki terpezarijski stol, izrađen od masivnog, uz ivice neobrađenog masivnog komada drveta, oslonjenog na staklenom podnožju. Svojom neupitnom prirodnošću uravnotežuje savremeni, materijalno pročišćen enterijer i prosto poziva na sabiranje, druženje i obedovanje.

Do detalja zaokružena višeslojna priča

U bogatom kupatilu, nastavljaju se odabrane teme iz dnevnog boravka sa obiljem reflektirajućih površina (npr. bogat ram, koji se prpoši iznad lavaboa u jednoj od kupaona), strateški nameštenim umjetničkim delima i izabranim materijalima koji se narativno nastavljaju na centralni stambeni prostor. Tema velikog pregradnog ormara, s kojom smo se prethodno sreli u dnevnoj sobi, ovaj put sa zaobljenom stranicom ponavlja se još u predsoblju i na taj način zaokružava višeslojnu priču, koju su za enterijer starije kuće zamislili GAO arhitekti.

Arhitektura:  GAO arhitekti  (Petra Zakrajšek, Helena Bernik)

Fotografije: Miran Kambič

izvajalec: KD Projektzavese in tekstilni dodatki: UVA tekstil za interier

pregled 360°

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA