Stan za mladog biznismena

U prizemlju, kuće u nizu u Ljubljani, nekada je bio stan koji se izdavao za više studenata. Danas je to stan od 60m2 obnovljen, tako da odgovara životnim potrebama mladog poslovnog muškarca, koji je istovremeno veliki ljubitelj sporta. Obnovu stana je projektirala i uz pomoč svoje ekipe i realizirala arhitektica Nina Štajner.

0

Stan koji obuhvata jednu etažu višestambene kuće, nekada je bio razdeljen na tri podjednako vredne velike sobe, minijaturnu kuhinju i kupatilo. Novi vlasnik je želeo urbano domaćinstvo, koje bi podsećalo na prostrana visoka podkrovlja – tzv. loftove, te je stoga arhitektica več na samom početku donela odluku da poveća kuhinju, poveže je sa sa dnevnim boravkom i u tom delu uredi i kućni ured – poslovno radni deo. Na taj način dobila je veliki, otvoreni centralni prostor, koji se prostire na dobroj polovini celog tlocrta. Svetlost se obezbeđuje uglavnom sa istočne i zapadne strane, tako da su u centralnom delu kauč i TV komoda smešteni u sredini, gde je najmanje dnevnog svetla. Kućni ured, gde je dnevno svetlo neobično važno, je smešten uz prozor i balkonska vrata. Na drugom kraju prostora, arhitektica je uz prozor smestila kuhinjski pult, jer je za rad u kuhinji također važno dnevno svetlo. Uz pomoć kreativnih rešenja arhitektica je prostor optimalno iskoristila, a stan, uprkos svojoj skromnoj kvadraturi deluje prostrano i prijatno za boravak.

Sve počinje sa dobro smišljenim tlocrtom

Pri planiranju tlocrtnog rasporeda prostorija, arhitektica je razmotrila više različitih mogućih rešenja, a na kraju se kao optimalno pokazalo rešenje sa ulazom sa zapada, gde se stan deli na delove za spavanje i boravak. Spavaona je, naime donekle sklonjena od ostalih prostora, a dodatno je odvaja prolazna garderobna soba. Jedna od želja vlasnika je bila i da se obezbedi mnogo površina za spremanje, tako da je dobio baš garderobnu sobu. U njoj je dovoljno polica za svu njegovu garderobu i sportsku opremu.

tlocrt pre obnove
tlocrt nakon obnove

Kod obnove je trebalo voditi računa o troškovima, te su stoga podne obloge zamenjene samo tamo, gde je to bilo zaista potrebno. U spavaoni, garderobi i uredu su zadržali postojeće podne obloge, a u centralnom prostoru su ih zamenili sa tamno sivim vinilnim podnim pločama u imitaciji kamena. Od postojeće kućne opreme ostali su i prozori, radijatori i jedna vrata. Radijator u spavaoni je vešto sakriven iza frontalne obloge od drveta na kojoj je šara uzorak, takozvani “ševron”, koji se kao crvena nit-vodilja, pojavljuje u hodniku i na pločicama u kupaoni. Spavaona je, istina mala, ali dovoljno prostrana, da se u nju smesti veliki, udobni krevet, koji je s jedne strane, kako je pre rečeno primaknut uz prozor i radijator.

Nova kuhinja je veličinom, jednaka prethodnoj, tek raspored je racionalniji, a otvorena je prema centralnom prostoru dnevnog boravka. Sa jedne strane su viši kuhinjski elementi (slobodnostoječi frižider, ostava i el.rerna), smešteni su u niši, da ne zauzimaju dragoceni prostor. Sa druge strane, uz prozor je niz niskih elemenata sa štednjakom i sudoperom. Pult se, na kraju ovih elemenata, produžava i širi u komforan prostor za doručkovanje, koji je dodatno naglašen interesantnim “pozorišnim” reflektorima.

Kuhinja se nastavlja u terpezariju, koja je smeštena uz zid od opeke. On se prostire celom dužinom dnevnog boravka, a izrađen je od starih opeka. Opeke su pre zidanja presekli na pola, da bi što manje zauzimale prostor, koji je već sam po sebi uzak i dug. Pošto je terpezarija pozicionirana u tamnijem delu, veliki sto za obedovanje je osvetljen visećom svetiljkom industrijskog stila u kojoj je više retro žarulja i obezbeđuje dosta svetlosti.

Moramo spomenuti kućni ured, koji je od dnevnog boravka odeljen samo po vrsti poda. Smešten je na istočnoj strani prostorije i vremenom, po potrebi se moži i pregraditi i izmeniti namenom u svetlu dečiju sobu.

Kupaona je jako malena, ali zbog veštog planiranja ima sve što imaju i velike. Dovoljno površina za spremanje i prostor za veš mašinu i mašinu za sušenje. Arhitektica je iznad lavaboa namestila veliko ogledalo, koje celi prostor naizgled povečava.

Muška dekoracija u svim tonovima prirode

Stan je opreman u urbanom “vintage” industrijskom stilu i već kod ulaza nam je jasno, da ovde stanuje muškarac. Nina Štajner je ovaj stil naglasila različitim elementima, poput zida od opeke, retro svetiljakma, kožnim stolicama uz terpezarijski stol, retro frižiderom u kuhinji i sa još nekoliko komada nameštaja. I sam izbor boja nije nasumičan, jer različiti tonovi smeđe, od boje opeke do boje rđe, a s druge strane siva i crna podcrtavaju utisak, da se radi o muškom brlogu. Ovu muževnu stilsku priču, dodatno potvrđuju pažljivo izabrani dodaci odnosno dekoracije. To su duboki tonovi boja, naglašene teksture, razni tehnološki dodaci te sobne biljke, koje ne traže naročitu brigu.

Šta je sa troškovima?

Arhitektica nam je poverila troškove obnove – celokupna adaptacija je naručioca koštala 36 hiljada evra, od čega je na građevinske radove otpalo 10 hiljada, keramika, sanitarna keramika i podne obloge oko 8 hiljada, stolarski radovi 8 hiljada, a nameštaj i bela tehnika 10 hiljada evra.

Tekst: Valentina Vovk

Fotografije: Anže Vrabl

pregled 360°

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA