Crno-beli stan na mansardi sa promišljenim detaljima

Crno beli kontrast i začuđujući detalji. Tako bi ukratko mogli opisati stan mladog kreativnog para, koji je prazno potkrovlje uredio u svetli stan.

0

Na podkrovlju porodične kuće, koje je dugo godina bilo tek delomično dovršeno i večim delom korišteno kao ostava raznih stvari, mladi par je odlučio urediti stambeni prostor po svojim željama. Zamenili su pokrov, uradili odvojeni vanjski ulaz, porušili pregradne zidove i otvorili tlocrt, dodali nekoliko krovnih prozora i panoramski zid, te sve zajedno opremili šik nameštajem.

Mansarda pre i tokom obnove

Na prvom mestu estetika 

Stan su opremili većim delom u crno-beloj kombinaciji, koju dopunjuju sa detaljima u boji. Vlasnica je projekt opreme zamislila prema svojim željama, a izvođenje je prepustila iskusnim izvođačima. Sve završne obloge od kamena i keramike kao i kuhinjski pult ručni su rad vlasnika, koji je po zanatu kamenorezac.

Centralni deo stana je bez sumnje dvostrani kamin, vidljiv sa svih strana, kojim zimi dogrevaju prostor. Za njega su se mladi vlasnici odlučili već na početku zamišljanja tlocrta, i pozicionirali ga uz noseći stub u sredini dnevnog boravka. Sa strane ima ugrađenu vitrine za vina, koja ispod skriva i prostor za drva za loženje.

Slično je, promišljeno, urađena i kuhinjska napa. Da svojim izgledom ne bi narušavala minimalistički koncipiranu kuhinju, pokrili su je staklenim panelom na jednostavnim nosačima.

Da mansardni stan ne bi bio pretaman, dodatno su ga osvetlili sa krovnim prozorima. Zbog visokog nadzitka odlučili su se za elektromotorno otvaranje, što znači da vetrenje mogu i automatizovati. Stan se tako može provetriti i kada nisu kod kuće.

Svi radovi – od zamene pokrova pa do poslednjeg detalja unutrašnje opreme – izvedeni su u dve i po godine.

Fotografije: Lara Romih

pregled 360°

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA