Od labirinta do razgovetne celine

Hrabri naručioci su kupili na dva dela presečeni stan u novijoj Ljubljanskoj stambenoj zgradi, potom ga korenitim zahvatom prilagodili udobnom bivanju.

0

Stan u Mesarskoj ulici u Ljubljani je najpre bio projektovan kao dupleks približne površine 250m2. Več tokom gradnje, investitori su uvideli da je prevelik za prodaju, pa su ga na brzinu preprojektovali u dva stana – donji i gornji. Sa nekoliko pregradnih zidova su stvorili nepromišljen tlocrt, prepun prostora bez prirodnog svetla i nepreglednih hodnika. Mlada porodica je zatražila pomoć, pri osmišljavanju tlocrta, od arhitektica Špele Modic i Neže Mekota iz studija Prostorama.

Stan je bio tako loše projektovan, da je bila potrebna korenita promena, pre no što bi postao primeren za stanovanje: arhitektice su predložile rušenje svih pregradnih zidova, premeštanje kuhinje, adaptaciju kupaone, povečanje zimske bašte i premeštanje ulaza. Spavaone, koje su pre bile bez dnevnog svetla, sada su uvezane sa centralnim dnevnim, odnosno radnim prostorom, a noću su od njega odvojene sa maštovitom zavesom za zatamnjenje. Oko stepenišnog jezgra, koje vodi na gornji stan, nastao je veći boks, u kojem su brojni ormari za skladištenje, prostor za televizor kao i deo kuhinjskog niza ormara. Ovaj boks je, također, glavni oblikovni element celine, u kojem je izložena pogledu zamašna kolekcija knjiga.

Porodica se sada u stanu oseča odlično, njegov savremeni dizajn omogućava udobno  i maštovito bivanje.

Stan pre rekonstrukcije:

Stan posle rekonstrukcije:

Arhitektura: Prostorama

Fotografije: Alain Šik