Bogat muški enterijer u zagrljaju prirode

Na periferiji Ljubljane je muškarac, u najboljim stvaralačkim godinama života, počeo sebi graditi kuću. Iz stana se želio preseliti u udoban ambijent, koji bi postao prostor za njegovo povlačenje. Projekt je zastao u trećoj građevinskoj fazi.

0

Kako je gradnja doma obiman, višeslojan i višefazni proces, koji zahteva mnogo energije, koordinacije i predanosti, ovakve priče su česte. Tada, uza se trebamo nekog ko će razumeti naše želje i potrebe i pobrinuti se da se proces, pa skoro čarobno, odvija bez teškoća. Muškarac iz početka ove price je tako, po preporuci prijatelja, pomoć potražio kod dizajnerki Nine Bohte i Nine Galič iz studija Nplan.

Nine su preuzele celi proces i izvele ga celovito – od prve skice pa do poslednje svetiljke, od nadzora građevinskih dela, pa do malih dekorativnih detalja, koji su kuću pretvorili u dom.

Dva prizemlja, tri celine, jedan cilj

Kuća, ukopana u teren, ima dva prizemlja. Prvo koje se otvara prema prilaznom putu, dizajnerke su iskoristile za oblikovanje prostora za opuštanje. Veliki prostor za druženje sa bilijarskim stolom, trim soba za vežbu i kupatilo sa saunom i kadom za kupanje mame na druženje i uživanje.

Komforno stepenište nas vodi u drugo prizemlje, kojem se može pristupiti i sa strane vrta koje se proširuje na raskošnu terasu. Ulazimo na preseku: između javnog i privatnog, između bivanja i spavanja. Srce dnevnog boravka je višefunkcionalni i tehnološki obogaćeni deo nameštaja – TV ormarić sa okretnim ekranom (što nam omogućava da televiziju gledamo kako sa kauča tako i iz terpezarije ili kuhinje) i savremen, trostrano orjentisani kamin. Ovaj središnje postavljeni element je osnova za raspored ostalog nameštaja, koji snažnim i elegantnim bojama podcrtava muževnost, a zaobljenim oblicima, mekim materijalima i bogatim teksturama prostoru dodaje određenu ženstvenost i sofisticiranost.

Slično je, u velikoj spavaonici sa otvorenim tlocrtom, gde srž predstavlja svetla kupaona, pregrađena staklom i opremljena sanitarnom keramikom pročišćenih linija. Strogost ublažava tapeta sa šarenim uzorkom i tekstura drvenog zida iza umivaonika. Veliku garderobu, koja graniči sa kupaonom moguće je zastreti bogatom zavesom. Sa druge strane centralno postavljenog kupatila, caruje meki, tapacirani krevet. Jutrom nam se iz kreveta otvara pogled preko balkonske niše na okolni krajolik.

U svakom pogledu je dom na periferiji Ljubljane raskošan – ne toliko po kvadraturi, koliko po pažljivo izabranim materijalima, bojama i idejama, koje su nekretninu u trećoj građevinskoj fazi, izmenile u bogat i naručiocu prilagođen dom.

Enterijer: Studio Nplan (Nina Bohte, Nina Galič)

Fotografije: Miran Kambič