Stilski doterana obnova za neustrašivu naručiteljku

Biro Arhimetrics je poznat po svojim bogatim enterijerima: na prvi pogled oni su eklektični, ali ostvareni s mislima na dinamične karaktere ljudi koji ih naseljavaju. I njihova najnovija realizacija, osavremnjavanje kuće u predgrađu Ljubljane, urađena je po ukusu njihve naručiteljice – ljubitelke lepog, posebnog i drugačijeg.

0

Priča o obnovi počinje kao i mnoge slične: vlasnica starije kuće je zaželila nove terpezarijske stolove, za kojim bi mogla ugostiti brojna porodična praznovanja. Arhitekti su joj ugodili – naime dobila je predivan sto – ali zbog odličnog prvog kontakta, saradnja se nije zaustavila samo na terpezariji: zajedno su zamislili još kuhinju, dnevnu sobu, sobu za goste … sve do ulazne fasade.

Pa počnimo od početka: novi sto, sa masivnom drvenom plohom, postavljenom na impozantnom, na origami nalik, metalnom stalku, bio je ljubav na prvi pogled. Arhitekti su je dodatno pojačali sa parom lustera i dopunili sa metalnim stolicama sa kožnim sedištima, kompziciju su postavili na perzijski čilim  – porodičnu ostavštinu. Izabrana, elegantna terpezarija nikako se nije slagala sa zastarelim enterijerom.

Meka građanština, udobni barok

Obnova se nastavila razmišljanjem o tlocrtu i  nacrtima i izborom nameštaja. Prva na redu je bila nova kuhinja u dva tona sive, koju smekšava drveni zid. Noseči stub, koji dli prostor, arhitekti su pretvorili u posebnu, skoro baroknu poslasticu : izborom ogledala kao obloge su umesto efekta pregradnje postigli povezujući, jer se u njemu ogledaju odblesci iz veže, vrta i stepeništa.

Po dvema stepenicama spuštamo se u dnevnu sobu, koja izborom nameštaja i dekoracije podseća na udobni starogradski salon. Kada bi morali jednom rečju najbolje opisati osećaj u dnevnoj sobi, to bi bila mekoća: mekanu sofu dopunjuje dizajnerska klasika – ležaljka Ejms laundž (Eames Lounge chair) sa naslonjačem za noge; meki luster ( po kazivanju arhitekata sastavlja ga čak 324 LED sijalica) s visine usredsređuje prostor, na toplom parketu isto čini suptilni persijski ćilim. Nasuprot sofe je kožom presvučeni zid sa audio-vizuelnim kutom. Bogatstvu karaktera doprinose i ulja na platnu, koja su isto tako porodična ostavština.

Kožom presvučeni zid, nastavlja se u antracitni boks, iza kojeg je skriveno stepenište za sprat i ulaz u gostinsku sobu. Ova je podeljena u dva dela: spavaonu i boravak. I gostinska soba – koja u unutrašnjem opremanju obično ima funkciju povremnog korištenja bez značajnijeg karaktera, ovde je oblikovana do poslednje sitnice. U njij nalazimo zabavno prerađeni ormar, obložen ogledalima, impozantnu, predimenzioniranu svetiljku, predivne tapete sa motivima zelenog vrta.

U birou Arhimetrics se ne boje ni zanimljivih podnih obloga: ovde su se odlučili postojeće podove premazati sa posebnom smesom, koja niti je beton niti epoksi, niti smola niti cement. Bez toga da bi se mučili sa uklanjanjem postojećih podova, na ovaj način su stvorili prilično drugačiji, pročišćeni osećaj. Ovaj višenamenski premaz su upotrebili ne samo u kuhinji i terpezariji, gde su odabrali dva tona tople sive (za pod i zid), već i u kupaonama te čak i napolju.

Sada smo pri kraju: ulaznom delu kuće, arhitekti su namenili novi pod, zidove i tavanicusu presvukli u ritmiziranu oblogu od drvenih letvica. Dodali su nešto bujnog zelenila i kuća je dobila posve osveženo pročelje. Celovita priča koju su arhitekti namenili za dom dinamične vlasnice je tako dobila svoj kraj – odnosno – početak.

Enterijer: Arhimetrics (Dare Vasiljevič, Tanja Špan Vasiljevič, Janez Vrhunc)

Fotografije: Miran Kambič