Dogradnja koja je tipičnu slovenačku kuću pretvorila u kosmopolitansku rezidenciju

Tek dvadesetak godina stara kuća na selu, počela je pucati po šavovima: vlasnici su osećali manjak prostora u kuhinji i ostavi, kao i slabo iskorištenu garažu; uz to i raskošna terasa nije bila iskoristiva zbog nedostatka sjenila. U nameri da reše nedostatak prostora, obratili su se arhitektonskom studiju Arhimetrics, u kojem su bez radikalnijih izmena, tlocrt prilagodili zahtevima naručioca.

0

S vanjske strane, kući su pridodata dva nova kubusa, obložena patiniranim letvicama od sibirskog ariša – u prvom su smešteni nadstrešnica za automobile i baštenska ostava, u drugom je skrivena višenamenska terasa. Ovaj drugi je obložen sa drvenim panelima, koji kada su zatvoreni, terasu štite od sunca i vetra, a kada ih otklopimo, dnevni boravak se preko terase, prirodno proširi još i na baštenski boravak. Drvenim letvicama su obloženi i postojeći prozorski otvori na severnoj strani objekta, a s te strane je kuća, bez prekida, povezana sa nadstrešnicom za automobile.

Od novih fasada, još je zanimljivija izmena tlocrta. Nova osnova, sa kružnim tokom, je ostvarena bez većih intervencija u unutrašnje gabarite, najvećim delom je to urađeno preuređenjem garaže i gostinskog kupatila. Proširena kuhinja ( sa novim, preko potrebnim površinama za smeštaj) je jedna od redkih prostorija koja je u potpunosti nanovo opremljena. Po meri izrađeni kuhinjski niz obložen četkanim hrastovim furnirom sa mlečnim staklom, odlično se uklapa, kako sa osavremenjenim vanjskim delom, tako sa specifičnom opremom preostalih unutrašnjih prostora.

Uravnoteženi kontrast

Pri uređenju prostorija za boravak, arhitekti su želeli stvoriti belu ljusku, u kojoj bi se prirodno istakla značajna zbirka umjetnina, starina, nameštaja i persijskih ćilima vlasništvo investitora. Da bi postigli taj efekt, parket su obradili luženjem i u belo prefarbali sve površine od masivnog drveta – stepenište, obloge uz kamin kao i fronte ormara. Sačuvana je većina postojećeg nameštaja, koji je sada svrsishodnije raspoređen, osvežen sa novim tekstilom i akcentirano sa odabranim svetiljkama.

Celina sada deluje trojako: prma vani monohromna kuća sa minimalističkim kubusima deluje izvanredno moderna, uprkos tome da se osnovne proporcije kuće nisu izmenile; izbeljena unutrašnjost je svetla, prozračna i klasična; divljenja vredna zbirka nameštaja posetioca vodi u neku drugu, sofisticiranu, ali istovremeno zaigranu dimenziju bivanja.

Arhitektura: Arhimetrics

Fotografije: Mare Mutič