Dinamični dom za dve generacije u podnožju Karavanki

Arhitekti biroa Kombinat bili su pred zanimljivim izazovom: na mestu starije zgrade, na strmom terenu postaviti kuću prilagođenu alpskim uslovima, u kojoj suživot mogu imati dve generacije, da se lepo uklapa u tkivo idiličnog seoceta, a koja će biti štedljiva i energetski efikasna.

0

Četverospratnica leži na idiličnoj lokaciji: nad njom su Karavanke, pod njom idilično seoce; u blizini je Finžgarjevo gazdinstvo i kroz prozore imaju pogled na Julijske Alpe.

Kuća je zamenska građevina postojećeg starijeg domaćinstva. Njen položaj i gabarit suptilno zaključuju siluetu sela. Premda je kuća po preseku četverospratna, spretno je postavljena u strmi teren, tako da njenu visinu zapravo i ne primećujemo. Skoro četristo kvadratnih metara površine po preseku je podeljeno na manji stan roditelja i veći dom mlade porodice.

Arhitekti su kuću postavili na “dva prizemlja”. Prvo se otvara prema selu, a drugo na intimno dvorište, koje prema strmini zagrađuje gospodarski objekt. U prvom prizemlju se nalaze zajednički prostori za obe generacije, gornje prizemlje je podeljeno na dnevnu sobu porodice i manji stan starijih roditelja. Na mansardi su spavaone, koje pripadaju mladoj porodici. Pod nadstrešnicom strme strehe nalaze se još dva zajednička nadkrivena balkona – ganjka, koji estetski zaključuju geometriju objekta. Veliki stakleni otvori nude dobru osvetljenost prostorija i lep pogled na okolinu, toplinu u kući, pored podnog grejanja koje bi, gledano samo s energetske strane, bilo u potpunosti dovoljno, obezbeđuju i dva kamina u dnevnim boravcima, koja su za kuću u zagrljaju šume, pa skoro obavezni.

U alpskom okruženju, energetska efikasnost je na prvom mestu.

Donje delomično ukopane etaže su ozidane i malterisane, gornji delovi su montažni i obloženi strukturuiranom drvenom fasadom. Montažni deo je izveden sa Rihterovom konstrukcijom Optimal, sa koeficijentom prolaza toplote od čak 0,12W/m2K, pri čemu je debljina vanjskih zidova 37,5 cm, a krovne konstrukcije 44,5 cm. U svim elementima konstrukcije, kao toplotna izolacija korištena je kamena vuna, koju odlikuje visoka protivpožarna otpornost i odlična zaštita kako toplotna tako zvučna. Ugrađena je drvena stolarija sa isto tako visokim stepenom otpora prolazu toplote. Ostaklene površine su pažljivo i projektirano raspoređene, tako da omogućavaju pasivno zagrevanje objekta tokom zime, a istovremeno obezbeđuju lep pogled na okolinu i dovoljno osvetlenje prostorija.

Arhitektura: Kombinat arhitekti (Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Tomaž Čeligoj, Ana Grk)

Izvođač: Rihter d.o.o.

Fotografije: Janez Marolt