Višedimenzionalno, pragmatično i privlačno: obnova enterijera porodične kuće

Porodična kuća u Podutiku je smišljenim zahvatom u tlocrt dobila osveženi izgled ispod kojeg su se potpisali arhitekti Viktorija Žavbi, Anže Koren i Robert Prašnikar iz Studija a+v.

0

Kako bi nefunkcionalnu osnovu 240m2 velike kuće prilagodili životnim potrebama četveročlane porodice, potrebno je bilo, pre svega, potpuno nanovo definirati stambeni prostor: uklanjanjem stuba i povećanjem otvora u tavaničnoj ploči arhitekti su ostvarili svež i prozračan prostor kroz dve etaže u centralnom prostoru dnevnog boravka. U njega su smestili transparentno čelično stepenište, koje s lakoćom deli prostor na dva dela. Savremena kuhinja i terpezarija u sivo-drvenim tonovima smešteni su u delu sa nižom tavanicom, dok je raskošni dnevni boravak u prostoru sa dvostrukom visinom, kojem poseban naglasak daje vidljiva krovna konstrukcija.

Maštovito proširenje dnevnog boravka

Dnevni boravak nije ograničen na klasičnu trijadu – kuhinja, terpezarija i dnevna soba. Širi se, naime i na raskošnu terasu kao i na mansardu gde nalazimo biblioteku i višenamenski prostor za dete. Biblioteku od prizemnog dela dnevnog boravka deli niža stalaža za knjige, koja je istovremeno i ograda, dekorativni element i praktična površina za pokazivanje porodične zbirke knjiga. Možemo s lakoćom zamisliti kako članovi porodice, uspinjuči se stepenicama, biraju štivo koje će ponijeti sa sobom prije spavanja.

U kući se ozbiljno poradilo da ima dovoljno površina za odlaganje, obrađenih na različite, ali nipošto dosadne načine. Duži hodnik na mansardi opremljen je nizom ormara, prekinutih tek sa udobno tapaciranom nišom za sedenje; sličan detalj se ponavlja i u igraoni gde niša ima oblik kućice; na prizemlju u predsobi sa kaminom postavljen je dugački ugradni ormar, u celosti obložen patiniranim ogledalom koje stvara poseban efekt, a odbleskom vizuelno uvećava prostor.

Tlocrt je smišljen vrlo fleksibilno: u prizemlju je jedan deo namenjen za garsonjeru, a pored nje se nalazi i veča garderobna soba ( u koju se garsonjera po potrebi može proširiti u jednosobni stan); na mansardi se višenamenski prostor za decu, uz nekoliko manjih zahvata lako može pretvoriti u dodatnu sobu.

Dvovisinski prostor, savremena oprema, labavo određene granice stambenih prostora i dovoljno manevarskog prostora za adaptacije predstavljaju više nego odličnu osnovu za udoban život četveročlane prodice.

Enterijer: Studio a+v, 2016.

Fotografije: Klemen Brumec