Kuća Pintar: savremena interpretacija seoske kuće

Kuća Pintar na Bledu je oblikovana za specifičnog naručioca, onog koji veoma mnogo vremena provodi napolju u dodiru sa prirodom.

0
Hiša Pintar, Nava arhitekti

Porodica je zajedno sa arhitektima, najpre projektovala obnovu starije, više puta pregrađivane gazdinske kuće pokraj puta, koju su na povećem imanju dopunjavali i prateći objekti gazdinstva.

Zatim su se predomislili i odlučili se za radikalniju izmenu, kojom bi porodici obezbedili viši kvalitet stanovanja, prilagođenom aktivnom, praktičnom i sa prirodom povezanom načinu života naručioca.

Kuća je smeštena popreko parcele, čime se formiraju dve vanjske ambijentalne celine, dvorište i bašta. Dvorište je oblikovano kao povezujući deo između svih zadržanih objekata na lokaciji – ono je ulazni prostor, u kojem se deca mogu igrati, tu se može osedlati i konj i večerati uz popodnevni sunčev zalazak. To jeste tradicionalni element, obrađen savremenim i atraktivnim materijalima.

Prizemlje se preko velikih zastaklenih površina otvara na oba vanjska ambijenta stvarajući osećaj prohodnosti i povezanosti. Ulaz u kuću je oblikovan na poseban način: ne samo da kuća nema klasičnih ulaznih vrata jer su ona zastaklena, zanimljivo je da, ulazni predprostor nije maleni stešnjeni vetrobran, već on zauzima skoro, pa trećinu celog prizemlja. Oblikovan je kao velika višenamenska prostorija, u koju možeš smestiti veliki stol za večeranje, možeš peglati, igrati ping-pong ili u njega, tokom zime smestiti lončanice; u njemu možeš lako primiti i goste i obrisati šape svom psu.

Sve zastaklene površine se leti u potpunosti mogu otvoriti na fasadi čime se prizemlje u potpunosti otvara prema vanii povezuje dvorište i baštu. Zbog svog prohodnog karaktera popođeno je u celosti sa teracom.

Konstrukcija objekta je drvena, kao i fasada – objekt je obložen aršem, koji će se s godinama prirodno menjati i stariti. Zanimljivo je i oblikovanje prizemnog dela fasade, gde se celom dužinom provlaće police. Porodica na njima može sušiti začinske trave i smestiti sve što im je potrebno za život u vanjskom prostoru. Fasada je na taj način postala odraz životnih navika naručilaca, živ sistem koji se svakodnevno menja, a vanjski prostor je ovim jednostavnim elementom preoblikovan u pravi dnevni boravak.  

Arhitekti, koji su izuzetno zadovoljni sa saradnjim sa naručiocima još su rekli sledeće: “ Možda nam je najveći compliment koji smo dobili vezano za osećaj prostora da deluje kao da si u kući koja je tu oduvek.”

Arhitektura: Nava arhitekti

Fotografije: Miran Kambič