Idilična drvena kuća na šumskom obronku

Mlada porodica, koja inače živi u velikom gradu u inostranstvu, zaželela je da na domaćem tlu izgradi vikendicu u kojoj bi mogli doći na odmor i druženje sa prijateljima. U studiju Pikaplus iz Ajdovščine, su za njih zamislili kuću iz bajke, koja se otvara prema brdovitim pejzažima severne Primorske pokrajine.

0

Kuća je smeštena na ivici velikog šumskog proplanka, na omanjoj građevinskoj parceli. Osnovna zamisao arhitektice Jane Hladnik Tratnik i pejzažne arhitektice Tine Lipovž koju su želele naglasiti je odnos kuće prema prirodnom okolišu i obrnuto: prvo i pre svega, s kućom nisu htele pokvariti pogled na šumske obronke, a zatim su naručiocima htele obezbediti najpovoljniju orjentaciju te kroz panoramske prozore uhvatiti prekrasni pogled, treće  i naposletku kuću su htele, upotrebom materijala utopiti u njen okoliš iz čega su proizašle odluke o korištenju prirodnih materijala izvan i unutar objekta.

Simbioza na svim nivoima

Priroda i objekt su u materijalnoj simbiozi: drvena fasada i tamna krovna pokrivka koja omotava objekt sa tri strane, sažimaju boje šuma. Prirodni elementi su prisutni i u unutrašnjosti objekta, enterijer je u celini obložen drvetom u njegovoj prirodnoj boji i strukturi. Nepravilni oblici unutrašnjih prostora, gde unutrašnje zakošene stene stvaraju neobične prostorne situacije – na mansardi su prostorije formirane bez nadzidaka “u špic” – što stvara utisak da smo se zatekli u šumskom skloništu, bivaku ili kućici na stablu. Ne možemo se odupreti želji da smo poput dece koja istražuje ovu neobičnu tvrđavu.

Sve prostorije, osim kupatila se otvaraju prema velikoj staklenoj fasadi koja enterijer povezuje sa prirodom i briše granicu između izgrađenog i prirode. U prizemlju su smeštene kuhinja, terpezarija, dnevni boravak i kupatilo sa saunom. Na spratu su formirane dve spavače sobe koje se preko unutrašnjeg balkona otvaraju prema prizemlju. Tako stvorena višeslojna prostorna situacija – gde se prostori prelivaju iz spavaona preko dnevnog boravka i prema vani – obezbeđuje zajedništvo i porodičnu povezanost.

Objekt se utapa u okolinu i pomoću vanjskog uređenja: upotreba šljunka, podovi od prirodnog kamena i drveta te prirodno oblikovani prelaz drvene terase na bujni travnjak govori o tome da objekt želi biti u skladu sa prirodom. To mu i uspeva na vrlo savremen način.

Kuća je 2016.godine dobila nagradu Naj-drvena kuća godine, koju dodeljuje SPIRIT Slovenija i Ministarstvo za privredni razvoj i tehnologiju.

Arhitektura: Studio Pikaplus

Izvođenje: Montažne kuće Rihter

Fotografije: Miha Bratina

Prejšnji članekSocijalistički stan u šarenoj presvlaci
Naslednji članekStan u Ljubljani: živahan enterijer kao odgovor na problematičan tlocrt
Arhitektica koja voli da istražuje, oblikuje i opisuje lepe prostor. Trenutno je u Španiji gde traži inspiraciju u mediteranskoj kulturi stanovanja, a dnevno s radošću ponude poneki online savet za opremanje kuće. Možete je kontaktirati na donjim kontaktima: