Ultra pametni stan u Ljubljani

Kao iz naučne fantastike.

0

Elegantni stan, u kojem se čini da je skoro svaki dio opreme izrađen po mjeri ili je proizvod poznatih dizajnera, dom je inženjera računarstva. U postupku opremanja svoga stana bio je tijesno povezan i tokom cijelog procesa projektiranja sudjelovao je sa arhitektom Primožem Boršičem. Zajedno su ostvarili pametni dom, kakvog kod nas, skoro da nema sličnog.

Stan u centru Ljubljane nastao je ujedinjenjem dviju manjih stambenih jedinica u veču. Ona pored dvije spavaće sobe sadržava još wellness sobu, kućni ured i veliki dnevni boravak, koji zauzima skoro polovinu ukupne kvadrature stana. Stan karakterišu bijele sjajne površine, koje već po malo naslućuju znanstveno fantastične aspekte prebivališta, totalnu bjelinu , kao lajtmotiv, tu i tamo presijeca toplo drvo.

Stan bi se u ovom vidu mogao opisati kao školski primjer minimalizma, ali ispod površine, je sve drugo osim toga: naime, prebivalište zaljubljenika u IT tehnologije je – očekivano – protkano sa pametnim instalacijama.

Samostalno uočavanje, odziv i reagovanje

Najmanje nam se čini iznenađenje da se glasom može upravljati sa osvjetljenjem i zvučnicima, to da stroj za pranje suđa sam odredi kada je potrebno kupiti nove tablete za pranje; ili to da stan tokom godišnjeg odmora, simulira bivanje, te moguću provalu, izbjegne automatskim pokretanjem sjenila i svjetala.

Veće iznenađenje – ili bar nadstandardno je, da pametni stan putem brojnih senzora prisutnosti zna, kada smo ga napustili i tada pogasi svjetla, izvrši aktivno provjetravanje i uključi robotski usisivač. Ili to da nam ogledalo, svako jutro dok peremo zube, prikazuje nedeljnu vremensku prognozu, ispiše aktualne novosti odnosno prikazuje najnovije fotografije iz Instagrama. Pametna kuća, umjesto nas uključi radijator i proračuna da li je više isplativo zagrijavati se sa klimatizerom ili podnim grijanjem; uključi svjetla, kada napolju padne mrak; provjetri prostorije, kada se poveća nivo ugljen-dioksida i vlažnosti. I sve to potpuno automatski – bez pritiska jednog jedinog dugmeta odnosno nadzora preko aplikacijskih programa.

I sam razvoj projekta je bio tehnološki visoko zahtjevan: u arhitektonskom birou P PLUS su za svaku fazu projekta razvili sferične rendere, u koje je naručioc mogao virtualno ući i svojim primjedbama doprinjeti personalizaciji budućeg doma.

Enterijer: P PLUS arhitekti

Fotografije: Primož Boršič

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA