Ni nujno, da je kopalnica vedno bela. Po besedah priznanega švicarskega arhitekta Andrina Schweizerja lahko črni kopalniški izdelki ustvarijo močan kontrast. A le, če jih uporabljamo zmerno in pametno kombiniramo.

Črna je izjemno priljubljena v notranjem oblikovanju. Kakšno je vaše mnenje o tem trendu?

Nobena skrivnost ni, da arhitekti radi uporabljajo črno. Barva je povezana z resnostjo, eleganco in prefinjenostjo. Vedno se uporablja, ko želite narediti močan poudarek. Pri prenovi se mi zdi barva koristen način zavestnega razlikovanja med starim in novim. V mislih vidim na primer elegantno črno kuhinjo v stari kmečki hiši.

Črno barvo najdemo tudi v sodobnih kopalnicah, kjer so črne armature, pohištvo in dodatki. Kako lahko to barvo izkoristimo v celoti?

Pred nekaj leti sem prvič želel oblikovati kopalnico s črnimi armaturami in črnimi dodatki. Vendar mi ni uspelo, ker nekateri izdelki niso bili na voljo v črni barvi. Danes imamo vse na dosegu roke. Proizvajalci ponujajo številne linije izdelkov z različnimi površinami. Uporabo črne priporočam zmerno in zavestno, da ne zmanjšate njenega močnega vpliva. Raje izberite nekaj elementov in poudarite kontrast v kombinaciji z drugimi predmeti.

Črno kopalniško pohištvo in črn sanitarni modul Geberit Monolith.

Kakšen vpliv imajo črne kopalniške armature ali pohištvo?

Črne armature izžarevajo občutek samozavesti. Nedvoumno kažejo, da tukaj živi ljubitelj dizajna, tisti, ki je izbral nekaj nekonvencionalnega in želi izstopati iz množice. Osebno uporabljam črno takrat, ko želim ustvariti vzdušje, značilno za luksuzne toplice. Kopalnica je najbolj intimen prostor v hiši. Tukaj ste bolj sproščeni, če je ozračje v prostoru temnejše in ni poudarjena vsaka guba na telesu.

Črne armature Geberit so v modi. In tako bo ostalo še naslednjih nekaj let.

Katere barve in materiali se najlepše kombinirajo s črno?

Črna se poda k vsemu – to je fantastična prednost te barve. Zame je pomemben določen kontrast, da dosežem popolni učinek. Všeč mi je kombiniranje črnih, mat površin z materiali, ki imajo veliko značaja, kot so ročno glazirane ploščice, ki so vse nekoliko drugačne, ali naravni kamen, skozi katerega tečejo debele žile. Potem je tu seveda les, ki po mojem mnenju spada v vsako kopalnico.

Kako dolgo mislite, da bo ta trend trajal?

To je odvisno od tega, kako daleč v prihodnost gledamo. Črne armature in kuhinjske fronte bodo zagotovo iskane še naslednjih nekaj let. Vendar pa nič ne traja večno.


Črni izdelki iz Geberita bodo zanesljivo osvojili vse tiste, ki imate dober okus za dober dizajn. Pri razvoju izdelkov je namreč poudarek na korporativni filozofiji »Design Meets Function«. To pomeni, da Geberit poleg elegantnega dizajna zagotavlja tudi izjemno funkcionalnost. Da bi to dosegli, so različni premazi in načini končne obdelave preizkušeni na različnih vrstah plastike in kovin. Jörn Ikels, vodja kopalniških sistemov pri Geberitu, pojasnjuje: »Preizkus prestanejo samo izdelki, ki zanesljivo izpolnjujejo naše stroge zahteve glede vzdržljivosti in preprostega čiščenja v praksi. Lahko ste prepričani, da so vsi naši črni izdelki dobro premišljeni, funkcionalni, dolgotrajni in vrhunske kakovosti.«

Sponzorirana vsebina