Udobje z dušo: prenova stare meščanske hiše v Kopru

V prenovljenem staromeščanskem stanovanju v Kopru se v celoto zlivajo stare kamnite stene, topli naravni materiali ter drzne tehnološke rešitve.

0

Prenova stanovanja v stari kamniti meščanski hiši v mestnem jedru Kopra je bila za GASER arhitekte zanimiv izziv. Dolg in podolgovat tloris, obdan s kamnitimi stenami, so prepoznali kot enkraten ostanek tradicionalne primorske gradnje. Takšna hiša je idealno zatočišče pred poletno pripeko oziroma zimsko burjo; svojevrsten oklep, ki v notranjosti skozi vse leto vzdržuje idelano mikroklimo. Arhitekti so tradicionalno kamnito školjko očistili, prezentirali v njeni izvirni luči in vanjo umestili le najnujnejše pohištvene kose: kavč in dolgo, večnamensko omaro v dnevni sobi, oziroma posteljo in garderobo v spalnici. A sodobno življenje hkrati dopušča in zahteva več kot le golo ogrodje: naročnik si želel stanovanje funkcionalno razširiti in naravno osvetliti.

Tako so arhitekti nekdanjo garažo v pritličju preobrazili v večnamensko vhodno vežo. Tu lahko lastnik pusti svoje kolo, suši perilo, shrani orodje oziroma se udobno preobuje. V primeru povečanja družine pa se lahko vhodna veža ponovno zapre in preobrazi v otroško sobo: arhitekti so to možnost že v izhodišču vzeli v zakup in tako podaljšali čas, ki ga bo lahko stanovanje preživelo brez večjih adaptacij.

Iskanje ravnotežja

Po novih, zasebnih stopnicah (prej je bil vhod v stanovanje urejen neposredno iz skupnega stopnišča stavbe), se povzpnemo v nadstropje, v kamniti objem stanovanja. A na njegovem skrajnem koncu nas čaka s soncem oblito presenečenje: velika pokrita terasa, ki jo steklena stena deli na formalni ‘znotraj’ in ‘zunaj’.  Iz kamnitega oklepa tako vstopimo v popolnoma nov, svetel in zračen svet, v kuhinjsko-bivalni kotiček, ki se v toplih dneh prelije na teraso in poveže z mestom. “Tako smo ustvarili edinstven dnevni kotiček, ki je več kot samo jedilnica … tukaj namreč lastnik preživi večino časa, dela na prenosniku, bere, se druži ipd.,” pove arhitektka Zana Starovič Volk.

Nove statične ojačitve, kopalnica, pohištvo in dodatki so načrtno izbrani v sodobnem slogu, a v naravnih materialih. Tako se ustvari uravnotežena, a vedno zanimiva mešanica, ki povezuje tradicionalni arhitekturni okvir s sodobnim načinom življenja; tehnološke potrebe z nostalgijo; ter staro (pred vročino in mrazom zaščiteno) in novo (s soncem obsijano) pojmovanje kvalitete bivanja.

Interier: GASER arhitektura

Fotografije: arhiv arhitektov

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *