Zračnost, prostornost in estetskost so trije razlogi, da se vse več družin odloča za dvovišinske bivalne prostore. Kako pravilno oblikovati dvovišinski prostor in po katerih (najlepših) primerih se zgledovati?

Ko arhitekti snujejo dvovišinski prostor, po navadi razmišljajo o razmerju ustvarjenega prostora do človeka, o razgledih, ki jih lahko z visokimi zasteklitvami odkrijejo, o ravnotežju barv in materialov, ki bodo ustvarili kraljevski, a hkrati prizemljeni prostor; pa seveda tudi o zračnosti – tej izmuzljivi kvaliteti sodobne arhitekture – ki je inherentna visokim prostorom. 

Med funkcijo in poezijo: hiša na Poljanah. 3biro. Foto: Miran Kambič

Hiša na Poljanah stoji na robu vasi: celostenska zasteklitev – ki je v kontrastu s črno-belim interierjem izdelana v lesu – hišo poveže z njeno naravno okolico, pa tudi z njo samo: trikotni zaključek pritegne naš pogled proti strmi dvokapnici, ki nas varuje pred težkimi vremenskimi razmerami. Del interierja je znižan z ozkim mostovžem mansarde – pod njim kuhamo in počivamo – v celoti pa se razpre nad jedilnico, ki nas kliče k posedanju in občudovanju narave.

Predmestni vili s čudovitimi razgledi. Ivana Hainz. Foto: Janez Marolt

Predmestna vila je zasnovana tako, da čimvečji del bivalnih prostorov odpre proti čudovitim razgledom. Nad znižano kuhinjo je zasnovan razkošen delovni kotiček, jedilnica in dnevna soba pa sta odprti do strehe. Nizke pohištvene elemente dopolnjujejo vertikalni poudarki visečega lestenca, dimnika in obvezne umetnine velikega formata.

Pot med oblaki. Superform. Foto: Matej Lozar

V hiši, ki so jo arhitekti poetično naslovili Stairway to heaven, osrednjo vlogo igrata navadno v kot potisnjena gradnika interierja – stopnišče in hodnik. Slednji se v zgornjem nadstropju večkrat razpre, tako da lahko pokukamo v dogajanje spodaj – v primeru na fotografiji lahko otroci, še preden se po rdečih stopnicah spustijo na večerjo, uganejo, kaj se dobrega kuha v tej futuristično oblikovani kuhinji. 

Tretjina ljubljanskega stanovanja, preurejena v bogat dom za nove uporabnike. DVA arhitektura. Foto: Primož Bregar

Tudi staromeščanska stanovanja so lahko dvovišinska, kot smo si lahko ogledali v prenovljenem interierju v Ljubljani. Tu je srčika doma dvovišinska kuhinja, še dodatno poudarjena z elegantno visečo napo.

Večdimenzionalna, pragmatična in privlačna: prenova interierja enodružinske hiše. Studio.a+v. Foto: Klemen Brumec

Dnevne sobe so po navadi opremljene z nizkim pohištvom – udobnim kavčem, številnimi naslanjači, klubsko mizico in nizkim TV regalom. Kako torej opremiti dvovišinsko dnevno sobo, da poudarimo njeno tretjo dimenzijo? V prenovi interierja enodružinske hiše je poudarkov več: knjižna omara namesto ograje v nadstropju, prelepe prosojne stopnice ali pa leseni tramovi, ki podpirajo streho. Ključ je v vizualnem ravnotežju.

Počitniška hiša na robu gozda Martuljek. BCR. Foto: Miran Kambič

Bel, izčiščen interier počitniške hiše na robu gozda Martuljek je v višino poudarjen s skulpturalnim stopniščem, ki vodi v mansardne prostore. Nizki naslanjači v udarni opečnati barvi – skupaj z razgledi na čudovito pokrajino – prizemljijo sicer eterični interier. 

Ilovnata hiša na Klancu. Robert Veselko.

Višina je vedno igriva: v ilovnati hiši na Klancu prav dobesedno: otroci se do majhnega igralnega brloga pod streho prebijejo preko plezalne stene. Visok strop še dodatno poudarja njegova mehka lesena obloga.

Dinamična hiša za mlado družino. SoNo arhitekti. Foto: Matevž Paternoster

Dinamična hiša za mlado družino je navznoter – kljub svoji monokromatski paleti – še bolj divja kot navzven. Zalomi strehe, velik, iz strehe spuščen dimnik, kuhinjska niša in skulpturalne stopnice nudijo vizualne poudarke in drobijo odprti tloris na več privlačnih ambientov.

Skandinavska hiša. Modular arhitekti

Tudi prelepa skandinavska hiša je izjemno razgibana: več zalomov, stopnišč in višin stropov nas pelje po interierju preko raznolikih ambientov – za kuhanje, posedanje in počitek.

Igre volumnov v prenovljeni vrstni hiši. Elementare.

Tri višine stropov, dve višini tlaka in zračen ambient. V prenovljeni vrstni hiši dvovišinsko jedilnico še dodatno poudarita izbrana tapeta in viseči lestenec.