Družinsko drevo: presunljiv interier s klasičnimi detajli

Družina je v Domžalah kupila 320 m2 veliko hišo v tretji podaljšani fazi. Hiša z zanimivo arhitekturo, s simetričnimi prostori in polkrožnimi linijami, je družino navdahnila, da so tudi v interierju sledili tej klasični zasnovi. Po pomoč pri opremi so se obrnili na izkušen biro za notranjo opremo Prostornina, kjer so zasnovali izjemen ambient, ki spretno lovi ravnotežje med klasičnim in sodobnim.

0

“Rdeča nit pri snovanju interierja so bile nežne polkrožne oblike in sama arhitektura hiše,” pove avtorica projekta Nina Galič in nadaljuje: “Le-teh nismo želeli zasenčiti, ampak jih nadgraditi in poudariti s pravo izbiro materialov in pohištvenih elementov. Prevladujejo svetli barvni toni, pravi in tehnični kamen, topel orehov les ter elegantni zlati detajli.”

Že ko vstopimo v prostor, nas presune eleganca te po meri opremljene hiše. Predprostor je oblečen v keramiko v vzorcu marmorja. Ob strani je urejena udobna oblazinjena klop z ogledalom, za katerim se skriva garderobna soba. Steklena dvokrilna vrata v prostor prepuščajo svetlobo, po drugi strani pa ponujajo pogled na bogato galerijo s polkrožnim stopniščem, ob katerem raste velik zelen fikus – družinsko drevo.

Iz stopniščnega predprostora lahko zavijemo na levo, v dnevno sobo, ali na desno, v kuhinjo z jedilnico.

Z rešitvami po meri do uravnotežene elegance

V dnevnem prostoru, ki je zasnovan kot galerijski prostor z dvovišinskim stropom, se najprej načudimo čudovitemu orehovemu parketu z interzijo, izdelanem po meri za naročnike, nato pa nam pogled zaobjame še vsako od treh sten, ki objemajo dnevni prostor.

Na osrednjo steno je umeščen klasičen kamin, oblečen v kamen v vzorcu marmorja; ostali dve steni pa sta opremljeni s po meri izdelanim pohištvom – na eni je konzolna komoda z zahtevnim reliefnim karo vzorcem, ki posnema vzorec intarzije v tleh, na drugi pa dvovišinska knjižna omara z lestvijo, kjer družina razstavlja sentimentalne predmete. Uokvirja jo nežna zlata obroba, ki še dodatno poudari njen elegantni proporc. Polkrožne linije arhitekture odmevajo tudi v izbranih dodatkih – lestencu, stenski uri, kavni mizici.

Kuhinja je zasnovana širokopotezno in družini zagotavlja veliko shranjevalnih in delovnih površin. Z uporabo kontrastnih, a dopolnjujočih se materialov in barv je avtorica notranje opreme dosegla skladno podobo. Modri kuhinjski elementi so tako uravnoteženi s toplim orehovim lesom, iz katerega so izdelani izbrani poudarki – med njimi kuhinjski otok in po meri narejena jedilna miza. Kuhinja z jedilnico je postavljena na keramični tlak v vzorcu marmorja, v tehničnem kamnu z istim vzorcem pa je izdelan kuhinjski pult.

“Steklenice vin so razstavljene v niši iz orehovega lesa, ki popestri izčiščene modre fronte kuhinjskih omar. Kuhinja je opremljena tudi z edino televizijo v celi hiši, ki omogoča spremljanje kuharskih oddaj kar iz kuhinjskega otoka,” povedo avtorice.

V spalnem apartmaju v pritlični etaži se s steklenimi dvokrilnimi vrati povezujejo spalnica, garderobna soba in kopalnica. V prostoru prevladujejo svetle barve in topel orehov parket. Postelja, nočni omarici in predalnik so bili izdelani po meri, njihov povezujoč element pa so bele kovinske nogice, ki se nadaljujejo tudi kot ročaji predalov in v lep usnjen detajl na hrbtišču postelje.

V nadstropju je večja otroška soba, ki si jo delita otroka. Zasnovana je kot svetel prostor mehkih oblik, ki združuje spalni in igralni del ter lastno kopalnico.

Večina detajlov je izdelanih po naročilu – tu so se izkazali izbrani domači mojstri, od mizarstva do tapetništva in oblikovalke svetil. S skrbno izvedbo avtorskih detajlov, ki so jih zasnovali v biroju Prostornina,  so uspeli družini ustvariti svetel in topel dom z elegantno in večno notranjo opremo.

Interier: Prostornina (Nina Galič inter. arch., Ana Jerše univ. dipl. inž. arh., Nina Bohte dipl. diz.)

Fotografije: Janez Marolt

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *