Hibrid med terenom in stavbo: Hiša NB

Enodružinska hiša na planoti nad Mislinjsko dolino uokvirja čudovite panoramske razglede na Koroško.

0
Hiša NB, Miha Čebulj arhitektura

Hiša je oblikovana dvojno: navzven trden kristal zunanjega ovoja se proti dolini dvigne in podse spusti naravo. Le-ta pod njim kleše pretočne prostore, ki nas spominjajo na prvobitna naravna zavetja, na soteske in globočine, na skrita zavetja pod krošnjami dreves. Hiša je torej hibrid med grajenim in naravnim – je trdno zavetje, ki pa neločljivo raste iz svoje okolice.

K prvobitnemu občutku, ki nam ga daje hiša, prispeva netradicionalna obravnava sicer osnovnih arhitekturnih elementov – sten, strehe, oken, fasade. Arhitekta jih nista obravnavala ločeno, pač pa kot obod, ki se odpira in zapira, ki se zvija, lomi, dviga in spušča, prehaja med zunaj in znotraj. Ukrivljene stene, premišljena naravna osvetlitev in postopno dvigovanje prostora ustvarjajo preoblikovano krajino za bivanje družine, fasada pa kot trdna, a pravzaprav od stavbe neodvisna lupina notranjim naravnim prostorom postavi mejo in jih zavaruje pred zunanjimi vplivi.

Velik učinek na naše dojemanje ambienta ima tudi premišljena uporaba naravne svetlobe, ki proti notranjosti hiše postopoma pojema in s tem ustvarja prvobitni občutek doma, ki ga je najbrž v svojih zavetjih občutil prvi homo sapiens.

Prevpraševanje osnov

Center hiše je dvovišinski večnamenski prostor, ki ga osredinja ognjišče. Bolj ko se po stopnicah vzpenjamo pod kristalno streho, bolj intimni postajajo prostori. Na poti do spalnic srečujemo številne specifične ambiente: dvignjen podij z jedilno mizo, knjižni kotiček, lebdeči kamniti kuhinjski otok ali pa rekreativni prostor na galeriji ob dvovišinskem prostoru …

Hiša spoštuje človeško merilo ter vabi k telesnemu stiku in taktilni zaznavi prostora. Tako je na primer kopalnica s spa kotičkom oblikovana kot tridimenzionalna parafraza sanjskih džungelskih scen Henrija Rousseauja.

Hiša NB je specifičen odgovor na prevpraševanje osnov človekovega bivanja in njegovega odnosa do okolja. Ni le racionalna in premišljeno funkcionalna, pač pa tudi poetična, sveža in igriva.

Arhitektura: MCA – Miha Čebulj Arhitektura (Miha Čebulj in Špela Štern)

Fotografije: Janez Marolt