Galerija Dessa vabi na razstavo Slovenska alpska arhitektura 2008–2018

Slovenska alpska krajina je eno tistih krhkih okolij, ki so zaradi dragocene neokrnjene narave, ekstremnih vremenskih pogojev, stavbne dediščine in jasno izoblikovane tradicije posebej občutljiva na različne arhitekturne vplive. Zato morajo biti tovrstni posegi v gorske ambiente dobro premišljeni, prilagojeni okolju, številčno omejeni ter narejeni v skladu s konvencijo o varstvu Alp, katere podpisnica je od 90. let prejšnjega stoletja tudi Slovenija.

0
Nordijski center Planica, biro STVAR, studio AKKA, Abiro, fotografija: Miran Kambič

Na razstavi Slovenska alpska arhitektura 2008–2018, ki si jo v Galeriji Dessa v Ljubljani lahko ogledate od 28. januarja do 28. februarja 2019 je predstavljenih 30 presežkov slovenske alpske arhitekturne produkcije, zgrajenih v zadnjih desetih letih, in sicer so razdeljeni na naslednja področja: odprti prostor, športni objekti, bivaki in turistični objekti, javne stavbe ter stanovanjske in počitniške hiše.

Gozdne vile, Marjeta Fendre in Peter Ličen

Vsem je skupno to, da spoštujejo naravno in kulturno krajino, so iz trajnostnih materialov (les, beton, kovna, steklo, kamen), ohranjajo lokalne tradicije ter znanja in dognanj naših prednikov. Predvsem pa razstavljeni primeri dobre arhitekture želijo biti vzor in pozitivna spodbuda bodočim javnim in zasebnim graditeljem na tem krhkem območju alpskega sveta.

Zimska soba na Kaninu, OFIS arhitekti

Razstavo so zasnovale kustosinje Kristina Dešman, Maja Ivanič in Špela Nardoni Kovač. Dvaindvajset projektov, ki predstavljajo jagodni izbor, pa je izbral mednarodni selektor, avstrijski arhitekt Bernardo Bader.

Hiša R, Bevk Perović arhitekti

Več o razstavi si lahko preberete na spletni strani Galerije Dessa.

Foto: Janez Marolt, Janez Martinčič, Boštjan Kikelj, Miran Juršič, Marjeta Fendre, Zaš Brezar, Miran Kambič, BPA archiv

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *