Frčada: omogoča stojno višino pod poševnino

Frčada je nadzidek z oknom, vgrajen vertikalno na poševni kap. Ima svojo lastno streho, ki je bodisi ravna, obokana, dvokapna bodisi koničasta, frčadno okno pa je lahko najrazličnejših oblik in velikosti. Dizajn skrbno načrtovane frčade lahko dopolni videz strehe ali druge arhitekturne detajle zgradbe ter prispeva k zunanji privlačnosti doma, medtem ko nepremišljeno oblikovana in umeščena frčada hišo »osmeši«.

0

Kukerli ali strešna svetilka

Prve frčade so se pojavile v Veliki Britaniji v 16. stoletju, stalni del arhitekture pa postale v prvi polovici 17. stoletja, ko je francoski arhitekt François Mansart začel načrtovati stavbe z mansardami. Nekateri frčadam pravijo tudi kukerli ali strešne svetilke, to pa zato, ker lahko temne, podstrešne sobe oblijejo z naravno svetlobo, jih naredijo zračnejše in prijetnejše za bivanje (preženejo občutke utesnjenosti).

Frčada lahko podolgovato oblikovani hiši doda višino, poskrbi za unikaten videz in simetrijo.

V interjerju lahko s frčado pridobite višji prostor na račun manjšega naklona strehe; z njo povečate mansardno kopalnico, priljubljene so tudi kot podaljšek spalnic; na zunanji strani objekta pa frčada definira določen arhitekturni slog – zelo pogoste so bile na primer v ameriški neokolonialni arhitekturi.

Idealne za mansardne spalnice in kopalnice

Od kod se je beseda frčada prikradla v slovenki jezik, ne vemo, v angleškem jeziku pa nadzidku z oknom rečejo dormer. Ta izraz izvira iz latinske besede dormitorium, kar pomeni prostor za spanje. Nekoč so namreč podstrešne prostore z dodatnimi frčadami, ki so skrbele za svetlobo in zračenje, preurejali v spalnice za služabnike in pomožne delavce.

So se pa frčade uveljavile še v enem prostoru, in sicer kopalnicah. Podstrešne kopalnice zahtevajo dovolj stojne višine, da se med umivanjem rok, prhanjem ali uporabo stranišča ni potrebno sklanjati; s frčado to ni noben problem.

Oblike

Daleč najpogostejše so dvokapne frčade, ki jih zasledite pri objektih klasičnega sloga, medtem ko v moderni arhitekturi prevladujejo enokapne frčade – z ravno streho. Lahko so manjše ali pa razpotegnjene čez celotno dolžino strehe.

Prav tako pogosto je opaziti v les oblečene frčade, ki spominjajo na mini strešne lope in se podajo k podeželskemu slogu gradnje, v tradicionalni arhitekturi s slamo kritih streh pa ne gre spregledati niti obokanih frčad v obliki očesnega loka.

Pomembno pri izgradnji

Če razmišljate o tem, da bi svoji strehi dodali frčado, bo potrebnega kar nekaj načrtovanja, predvsem pa delo raje prepustite strokovnjakom.

Najprej bo treba za frčado pridobiti gradbeno dovoljenje, saj gre za večji poseg v strešno konstrukcijo hiše. V primeru, da živite v večstanovanjski stavbi, boste potrebovali tudi soglasje vseh etažnih lastnikov, če stavba spada pod spomeniško varstvo, pa tudi dovoljenje zavoda za kulturno dediščino.

Frčada velja za »majhno hišo«, zato se izvede po enakem postopku gradnje. Potrebna jo je izolirati, pri čemer se za navpične stene priporoča debelina 20 cm, za streho pa 40 cm oziroma enako, kot je debelina toplotne izolacije na preostalem delu strehe. Pri vgradnji je potrebno zagotoviti še zrakotesnost (parna ovira), zaščito pred meteorno vodo (sekundarna kritina) ter nemoteno kroženje zraka nad slojem toplotne izolacije.

Frčada vas bo stala med 1.000 in 4.000 evri ali več, odvisno od vgrajenih materialov in dimenzij frčade, v zameno pa vam nedvomno ponudila večjo kakovost bivanja pod poševno streho.

Fotografije: Pinterest

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *