Prizidek kot najboljša rešitev: Hiša A

Lastnika enodružinske hiša na robu travnika, s čudovitim pogledom na gozdni rob in bližnji bajer, že v začetku nista bila popolnoma zadovoljna s tlorisno razporeditvijo hiše. Pogrešala sta povezavo z zeleno okolico, poleg tega pa je hiša s časom postala pretesna za vse potrebe njune družine.

0
Hiša A, Studio.a+v

Arhitekti Studia.a+v so predlagali razširitev pritličja v montažni prizidek, ki je popolnoma spremenil logiko prostora, hišo bolj povezal z naravo in lastnikom ponudil priložnost za popolno stilsko preobrazbo doma.

Prizidek s perforirano fasadno oblogo iz bele pločevine in ravno streho vizualno odstopa od osnovnega objekta. Ko vstopimo v hišo, pa ločnice ne prepoznamo več. Enotna oprema in materialni poudarki namreč zagotovijo skoraj homogeni preplet novega in starega.

Dobrodošlico nam zaželi dolg vhodni prostor, ki vodi v kuhinjsko shrambo na eni in bivalni del in sanitarije na drugi strani. Slednje so skrite za steno, oblečeno v ogledala, kar prostor še navidezno poveča.

Širitev v celoto

Tlorisna razporeditev dnevnega prostora je ostala enaka: z eno pomembno razliko. Kuhinja, prej ločena od osrednjega prostora in brez omembe vrednega stika z zeleno okolico, zdaj zavzame glavno vlogo v novem prizidku, kjer – razporejena v dva niza in kuhinjski otok z zajtrkovalnim kotičkom – nudi čudovit razgled na bližnji gozdni rob in okoliški travnik in nudi neposreden izhod na veliko, senčno teraso pred hišo.

Obstoječi del hiše je ohranil svoj izvirni parket, ki se ujema z nekaterimi pohištvenimi kosi v novem delu: npr. z višjim kuhinjskim nizom oziroma z omaro v vhodni veži. Podobno se nova talna in stenska obloga iz teraco keramike v novem delu hiše (ki vizualno uravnoteži in umiri živahni parket) ponovi kot stenska obloga v jedilnici, na kaminu in v predsobi. Ta prepleteni materialni kontrast je osnova vse po meri izdelane notranje opreme, ki pa jo mestoma dopolnijo še izbrani barvni poudarki: kuhinja v lovsko zeleni in sanitarije v vinsko rdeči in modri. Dodatki za dom, ki jih je izbrala družina sama, pa v skrbno izvedeno osnovno opremo vnesejo še kanček humorja: sploh nas očarata medved, ki nas pozdravi s stopnišča ali pa jelenovo rogovje, ki kuka iz pisarne.

S preprosto, a premišljeno razširitvijo pritličja je vsak član dobil, kar je potreboval: otroka vsak svojo sobo, mama senčno teraso s pogledom v naravo, oče, sicer navdušen lovec, svoj mirni delovni kotiček na mestu stare kuhinje, psa pa svoj počivalni kot pod stopniščem.

Arhitektura: Studio.a+v

Fotografije: Klemen Brumec

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *