Stanovanje na meji

Nova Gorica je zelo posebno mesto. Od Gorice, mesta z večtisočletno zgodovino, jo loči le mejna železnica. A slovensko mesto je dosti mlajše, staro je namreč le malo več kot pol stoletja; pred tem je bilo tu, na mokrotnih travnikih ob potoku Koren, le nekaj samotnih kmetij, po drugi svetovni vojni odrezanih od svojega upravnega središča, Gorice.

0

Nova Gorica je rasla hitro. Edvard Ravnikar, eden najbolj prepoznavnih slovenskih arhitektov in urbanistov 20. stoletja, jo je načrtoval kot mesto v parku. Danes, po odpravi meje, Gorica in Nova Gorica prvič v zgodovini prehajata ena v drugo, se združujeta in usklajujeta svoje urbanistične poteze.

Na stičišču teh dveh krajev, skoraj tik ob železnici, je leta 2007 po načrtih arhitektov Sadar+Vuga zrasel večstanovanjski objekt Zvezda. Zasnovan kot podkev v svoji sredici skriva skupni vrt, na katerega so usmerjeni balkoni in terase stanovanj. Obiskali smo penthouse na vrhu tega večstanovanjskega bloka, ki nudi poglede preko omenjenega vrta in na zelena pobočja italijanskih Brd.

Penthouse so opremili v novogoriškem arhitekturnem biroju Kreadom. Stanovanje nadstandardne kvadrature na južnem vogalu stavbe združuje dve stanovanjski enoti in se odpira na tri smeri neba. Zasnovano je v treh vzporednih nizih: na vzhodni strani se zvrstijo salon, dve spalnici in kopalnica; v jedru stanovanja so sanitarije, kuhinja, garderobe in utility; ob zahodni terasi pa so nanizani domači wellness, predsoba, jedilnica, dnevna in delovna soba.

Dnevna soba. Na steni je avtorska fotografija Špele Volčič.

Posebnost stanovanja je gotovo spretno ravnovesje med naravno svetlobo, ki skozi panoramska okna prehaja globoko v notranjost stanovanja, in temnejšimi kosi pohištva, ki v bogato osvetljeni v prostor prinašajo zadržano eleganco. Svetloba prodira skozi stanovanje preko steklenih vrat, ki v prostore brez naravne svetlobe vabijo poglede in hkrati ustvarjajo skladen ambient.

V svojem oblikovanju je prav poseben salon. Umeščen je tik ob vhod ter namenjen sprejemu gostov in druženju ob odprtem ognjišču. V salonu ni veliko pohištva, saj osrednjo vlogo zavzema po besedah arhitektov izjemno udobna zofa. Njen avtor, italijanski oblikovalec Francesco Binfaré, je ustvaril ‘inteligentne’ blazine, ki se povsem prilagodijo človeškemu telesu. Seveda pa je pravi protagonist odprti kamin, ob katerem pozabimo, da smo v resnici v večstanovanjski stavbi: zdi se nam namreč, da smo prestavljeni v podeželsko vilo.

Iz salona prehajamo skozi predsobo, jedilnico z veliko jedilno mizo iz tankega aluminija, ki jo osvetljuje razkošen lestenec, dnevno sobo z modularno sedežno garnituro in delovno sobo z enim najlepših razgledov, kar smo jih videli.

Vsi ti prostori so povezani s teraso, ki so jo arhitekti obravnavali kot dnevno sobo na prostem. Tako lahko na njej poobedujemo al fresco ali pa si ob panoramskih razgledih odpočijemo telo in duha. Na terasi najdemo tudi masažni bazen, nanjo pa se odpre tudi domači wellness s savno. Da bi po eni strani zagotovili zasebnost, po drugi strani pa teraso povezali z njeno zeleno okolico, so jo arhitekti obilno ozelenili tako, da bo zanimiva v vseh letnih časih, hkrati pa ne bo potrebovala večjega vzdrževanja. V koritih tako najdemo materino dušico, žajbelj, rožmarin ter vzpenjavke, kot so zvezdasti jasmin in coignetova trta. Tudi na teraso nam sledi občutek, da smo povabljeni v hišo z vrtom in ne v stanovanje ob železnici.

V intimnih prostorih nas preseneti predvsem kopalnica s prostostoječo kadjo, ki je – tako kot umivalniki – izdelana iz prvega ekološko trajnostnega materiala, pridobljenega iz smolnatih surovin rastlinskega izvora in naravnih mineralov. Poudariti velja tudi skoraj nevidne vgradne omare, ki se s svojo sivino zlijejo s steno.

Velika kvadratura penthousea je arhitektom omogočila, da so jo napolnili z izbranimi oblikovalskimi kosi in jim dovolili zadihati. Tako v vsakem prostoru najdemo kos pohištva, hkrati udoben in estetski, ki prevzame vso našo pozornost. Odsotnost preostalih pohištvenih kosov pa ne ustvari asketskega občutja, kot bi morda pričakovali, pač pa eleganten in bogat ambient, ki zadovolji vse čute.

Interier: Kreadom

Fotografije: arhiv Kreadom

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *