Zimski vrt kot del bivanjskega prostora pri nas ni najbolj pogost. Gre za prostor, ki je dodatek (prizidek) hiši, narejen tako, da v njem lahko uživate in občudujete okolico in razglede, medtem ko ste zavarovani pred dežjem, vetrom, snegom in drugimi vremenskimi vplivi. Prav zato so zanj značilna velika okna, ki omogočajo panoramske razglede, včasih je steklena celo streha. In ker je takšna soba večji del dneva obsijana s soncem, je polna svetlobe in topline. To je prostor, v katerem se vsak rad zadržuje!

Prvič se je zimski vrt pojavil v anglosaških državah v 17. stoletju, širšo popularnost pa dosegel v 19. stoletju, ko so bili materiali, kot so jeklo in večji stekleni paneli lažje dostopni. T.i. ‘sončna soba’ se je razvila iz pokritih verand in teras, ki so dovoljevale, da se je človek na njih razgledoval po okolici in užival v soncu, a zavarovan pred vremenskimi vplivi.

Pravilna zasnova je osnova za energijsko učinkovitost in bivalno udobje

Zimski vrtovi so včasih že vključeni v zasnovo novogradnje, še pogosteje pa so prizidani obstoječim hišam. Ne glede na to, kje ga bomo postavili, pa je pomembno, da je arhitekturno vključen v celoto in energijsko učinkovit – nihče si namreč ne želi poletnega pregrevanja, zimskega uhajanja temperature ali pa kondenza na steklih.

Najbolj ugodna sta jugovzhodna in jugozahodna lega – tako bomo zimski vrt lahko izkoristili za pasivno ogrevanje pozimi, poleti pa se nam ne bo preveč pregreval. Zimski vrt je potrebno tudi redno zračiti, s čimer preprečimo nabiranje kondenza na steklih, proti poletnemu pregrevanju pa so najbolj učinkovita zunanja senčila.


Zimski vrt je most med zunanjostjo in notranjostjo. Z udobjem in varnostjo interjerja ter svežino in sproščenostjo eksterierja.

Tipov zimskih vrtov je seveda več. Komur je bližji rustikalni slog, lahko sončno sobo naredi iz opeke, komur sta pomembna zlasti toplina in naraven videz, bo segel po lesu, lahko je tudi povsem steklena, kjer okna ovijejo celotno sobo. V vsakem primeru pa mora segati iz tlorisa hiše, da zajame čim širši pogled na okolico in privabi čim več sonca.

Tudi oprema zimskega vrta je nekoliko drugačna od opreme ostalih prostorov, vse je posvečeno udobju in sprostitvi. Običajno je opremljen z udobnimi fotelji, naslanjači, zofami in blazinami. Da še poudarite svetlost sobe, so njene stene lahko bele, za še večjo povezanost z zunanjščino pa jo bogatite z različnim zelenjem in rožami.

In zakaj bi zimski vrt moral imeti prav vsak dom?

Odgovor je preprost. Ker ljudje, tako kot rastline, najbolje »uspevamo« na soncu, v svetlobi. Izpostavljenost svetlobi v nas sproža izločanje hormona sreče in dobre volje, serotonina. Sploh v zimskih mesecih, ko je težje preživljati čas zunaj, bo zimski vrt omogočil, da vseeno del zunanjosti prinesete v notranjost doma in tako izboljšate svoje počutje.

Sploh pa je uporaba zimskega vrta lahko zelo vsestranska. V njej lahko počivate, se družite, gostite prijatelje, berete ali meditirate. Lahko je prostor za poslušanje glasbe ali za miren dremež.