Hiša unikatnih detajlov v Celju

Interier in vrt hiše v Celju je zasnovala arhitektka Petra Plevnik iz biroja Ideas. Lastnika, ki sta imela specifične želje, sta jo najprej prosila za ureditev interierja. Tega so pred kratkim osvežili in uredili še vrt, ki je zdaj prava oaza, namenjena družinskim srečanjem.

0

Lastnika hiše, po rodu Celjana, sta se odločila nov skupni dom zgraditi na temeljih stare hiše, kjer je nekoč živela njegova mama. Zasnovo eksterierja hiše jima je pomagal uresničiti drug arhitekt. Ker je nova hiša precej velika, sta se urejanja lotila postopoma. Za ureditev interierja sta se povezala z domačinko Petro Plevnik, saj so ju njuni projekti navdušili. Prva ureditev interierja je bila izvedena pred dobrimi 15 leti, pred kratkim pa so ga le nekoliko osvežili in hkrati uredili še domač vrt.

Arhitektka in investitorja so se odlično ujeli, celo tako, da sta jo pozneje najela še za ureditev interierja svoje trgovine. Lastnica je namreč ustanoviteljica blagovne znamke And by Andraž. Ženska, ki je z izdelanim okusom, močno voljo in delavnostjo v časih, ko je domača tekstilna industrija propadala, zgradila svojo tekstilno manufakturo, ki še danes uspešno deluje. Podobno, kot se je lotila svojega posla, je vztrajno in postopno prišla tudi do svojega sanjskega doma.

Osnovni dizajn interierja je temeljil na kombinaciji bele in črne barve. Lastnica pa je kot modna in športna navdušenka želela dodati intenzivno zeleno in rožnato, ki sta se kot začimba pojavili le redkoma. Čez nekaj let jo je pariško modra 3D-tapeta, ki zdaj poudarja steno v dnevnem prostoru, tako navdušila, da so po posvetu z arhitektko zelene poudarke zamenjali modri. Tako je tudi impozantna viseča svetilka v dnevni sobi, ki jo je arhitektka oblikovala prav za ta projekt, dobila novo, modro preobleko.

Poleg lestenca v dnevnem prostoru je arhitektka oblikovala še nekaj drugih kosov pohištva. Namen je bil oblikovati bivalno okolje s funkcijo, kjer ima vsaka stvar svoj točno določen namen. V osrednjem bivalnem prostoru, ki je združen s kuhinjo in jedilnico, je tako oblikovala modernističen tapeciran delovni kotiček z izvlečno mizico za računalnik. Ta ima na eni strani shranjevalno omarico za sesalec, na drugi pa poličke za spominke in kataloge s potovanj, ki so poleg športa druga strast obeh investitorjev. Tudi usnjena sedežna garnitura minimalistične oblike v dnevnem prostoru ter pripadajoči tabureji v živahnih barvnih poudarkih, ki prinesejo v prostor nekaj igrivosti, so bili oblikovani po meri za naročnike. Arhitektka se je pri oblikovanju pohištva držala preprostih linij, ki jih je z živahnimi barvnimi poudarki povzdignila na drugačno raven.

Na hodniku ob vhodu v hišo je garderobni kotiček, ki ima videz plezalne stene. Kamniti elementi oziroma plezalni oprijemki služijo za obešanje plaščev. Poleg je velika omara za čevlje, prav tako narejena po meri z neobičajno oblikovanimi vrati omare. Tu lastnica hrani svojo obsežno in pisano kolekcijo čevljev, ki so njena posebna strast.

Stopnišče, ki vodi od pritličja oziroma vhoda v zgornje dnevno bivalno nadstropje, je oblečeno v črn kamen z bleščicami. Stena ob njem je oblečena belo v tapeto z reliefnim vzorcem, ki se ponovi v kuhinji, vendar v njenem negativu. Kuhinja je v elegantni črno-beli kombinaciji z detajli v modri, enaki pariško modri barvi, kot se pojavi v dnevni sobi.

Dnevni prostor je visok, odprt do ostrešja na eni strani, na drugi strani pa je galerija. Iz dnevnega prostora se vstopa na malo teraso, primerno za klepet ob kavi. Na drugi strani pa je ozek povezovalni balkon, ki po zunanji strani vodi do spalnice. V tem nadstropju je še ena terasa. Ta je pokrita in namenjena obedom zunaj, tudi kadar je slabo vreme. V tej hiši se veliko kuha in druži ob hrani, zato je jedilna miza v kuhinji velika, da lahko pogostijo tudi večjo družbo.

Na galeriji imata lastnika še en prostor za počivanje, ki pa ga uporabljata bolj ob večerih. Tu so tudi manjši plinski kamin, ki naredi vzdušje še bolj udobno, delovni kotiček, ki ga uporablja gospod, in balkon z nadstreškom, ki je njegov najljubši v hiši, saj od tu opazuje prihajajoče vremenske spremembe.

Kopalnica v nadstropju je umirjena, saj so v njej želeli doseči SPA učinek. Uporabili so temno rjavo keramične ploščice z odtisi listov. Poseben poudarek pa daje linija, ki se prek stenske keramike nadaljuje skozi pohištvo v obliki bordure. Tu ni nobenih živahnih odtenkov, ki jih sicer srečujemo po vsem ambientu, to dinamiko je arhitektka v kopalnici dosegla z uporabo različnih tekstur, ki sovpadajo v ambient.

Spalnica je edini prostor, kjer so namesto ploščic za tlake uporabili naravni bambus. Tu prevladuje belina, saj je bila želja, da je ta prostor kar se da odprt in svetel. Postelja je oblečena v belo usnje, enako kot so ga uporabili za preobleko jeklenih stebrov (konstrukcija hiše) za vzglavjem postelje. Za posteljno vzglavje je bila umeščena nizka stena, ki je poudarjena z živahno rožnato barvo, vanjo pa so skrili vse potrebne električne inštalacije.

Zadnji korak pa je bila ureditev okolice hiše. Ta je bila izvedena pred kratkim, z njo pa so pridobili kakovosten zunanji življenjski prostor in intimen kotiček, odmaknjen od pogledov mimoidočih. V ta namen je bila nameščena ograja, oblikovana je bila tudi ozelenitev, ki ne potrebuje pretiranega angažmaja, in tudi travo pokosi robot, tako da se lastniki tu zares lahko sproščajo. Kot rečeno družina uživa v kulinariki in tudi na vrtu imajo veliko letno kuhinjo in veliko jedilno mizo, ki sprejme 12 ljudi. Vse to je pokrito z bioklimatsko pergolo, ki omogoča uživanje pod streho ali pod milim nebom.

V oblikovanje zunanje ureditve je bila vključena tudi kolesarnica, kjer hranijo tudi druge potrebne rekvizite za vrt. Na vrtu je prostor s kaminom, namenjen druženju s prijatelji. Tu so tudi zunanji tuš in dve udobni vrtni garnituri. Lastnica ima posebno afiniteto do dovršenih detajlov, k čemur je arhitektka med procesom notranjega in zunanjega oblikovanja ves čas stremela. Tako je linije iz interierja prenesla v ureditev eksterierja. Prostori v hiši in tudi zunaj nje so bili oblikovani z mislijo na čist dizajn, pri katerem je dominantna intenziteta barv, detajli pa se prepletajo skozi celoten projekt.

Arhitektura: IDEAS, Petra Plevnik

Prejšnji članekObnovljena oljarna Kocbek se ogreva z IR-paneli
Naslednji članekNagrajena prenova: iz pisarne v poslovno-bivalni tripleks
Po izobrazbi sicer umetnostna zgodovinarka, vendar jo je v življenju zaneslo še v marsikatere druge vode. Je ljubiteljica fotografije, dobrega dizajna in lepih interierjev. Dela kot stilistka za interier in občasno kot novinarka. Živi s tremi fanti in živahno psičko, zato njen dom ni nikoli tako urejen in pospravljen kot bi si želela. Navadila se je živeti v zmernem kaosu, kjer se spotika ob kupe knjig in vsak drug dan stopi na kakšno izmed lego kock. Svoje fante rada razvaja in podkupuje z domačo peko ter kuhanjem azijskih jedi. Za dober zeleni curry, denimo, so pripravljeni cel dopoldan zlagati stvari nazaj na svoja mesta. Valentina je dosegljiva na [email protected]
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje