Fleksibilna mansarda za samskega urbanega moškega

Dotrajana mansarda je dobila nov interier, poln presenečenj in inovativnih rešitev.

0

Mansardo v Ljubljani, z 80 m2 uporabne površine, bi marsikateri arhitekt zasnoval klasično: z delitvijo na dnevni in spalni del, z vgradnim pohištvom po meri, z nekaj premičnimi kosi, ki pa bi (zaradi naklonov strešin) gotovo za vedno obstali na svojem mestu. BAAM arhitekti pa so se mansarde za samskega, a zelo družabnega moškega lotili na povsem drugačen način.

Spretno oblikovanje je mansardo preoblikovalo v velik oder, kjer je pohištvo zgolj rekvizit, del scenografije. “Oblikovali smo več fleksibilnih premičnih kosov pohištva. Kuhinjski otok in miza na kolescih, drsne stene, ki zakrijejo kuhinjo in dodatno zaprejo wc, polkna za okno spalnice na podestu … Tako se lahko partnerka preko okna iz zgornje spalnice pogovarja z njim, ko pripravlja zajtrk. On na poker večer z drsnimi stenami skrije neumito posodo in zapre polkna, da partnerke ne moti med spanjem. Kolenčni zid postane uporaben, ko organizirata žur in vso pohištvo porineta do roba mansarde, kuhinjski otok pa postane DJ pult. Hkrati se miza in pult lahko postavita v skupno površino čez celoten prostor, kjer lahko gostita večerjo,” različne scenarije uporabe opišejo arhitekti, ki so sicer majhno mansardo na tak način funkcionalno in doživljajsko razširili.

Arhitekti so stanovanju namenili le nekaj boksov vgradne opreme, spretno umeščenih ob nosilne stene hiše. V enem od njih najdemo kuhinjo, v drugem sanitarije, v tretjem garderobne omare in tako naprej. V boksu, ki se navidezno nadaljuje vse do slemena hiše, najdemo tudi spalnico, umeščeno na podest in od družabnega prostora ločeno z že omenjenimi polkni. Vsi vgradni deli so zasnovani v lesu, ki nakazuje funkcionalne dele stanovanja.

Ostali prostor je zasnovan v belo-sivih odtenkih in obsijan s svetlobo. Arhitekti so strešna okna umestili zgolj na nižji del strehe in tako zagotovili neovirane razglede na okolico, medtem ko je zgornji, slemenski del zanalašč brez puščen strešnih oken. Tako je vzpostavljena zanimiva napetost: prosojna tančica podpira težko kapo strehe, za katero se zdi, da jo na nosilnih gredah drži zgolj gola tektonika.

Zanimiva je tudi kopalnica s prostostoječo kadjo pod okni, skozi katera lahko opazujemo drevesne krošnje bližnjega parka. Iz kopalnice se po kubično zasnovanih stopnicah povzpnemo do že omenjene spalnice z razgledom. Velja omeniti tudi, da ima stanovanje tudi lastno savno, ki je od dnevnega prostora ločena le s stekleno steno.

Večji del stanovanja je namenjen rastlinam in umetniškim delom. Tudi stopnišče, ki ga lastnik deli z ostalimi stanovalci, je zasnovan kot pol-javna galerija, v kateri visijo grafike in slike. “Te so dostopne stanovalcem in obiskovalcem, s čimer skupni prostori stavbe dobijo kulturno-družbeni utrip,” še zaključijo arhitekti, ki so galerijo dopolnili tudi z delčkom uokvirjene tapete, ki je bila ohranjena ob prenovi.

Arhitektura: BAAM arhitekti, Ambrož Bartol 

Pred in med prenovo

Po prenovi

Fotografije: Blaž Jamšek, BAAM arhitekti

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *