Strop je lahko povsem pozabljen del prostora in se v svoji belini sramežljivo skriva v ozadju. Lahko pa je tudi ključni poudarek. Sploh če se na njem zrcali nebo. Naj bodo to puhasti oblaki ali zvezdna noč, takšen strop ustvari iluzijo bolj odprtega prostora, nas zbliža z naravo in ima tudi umetniški učinek. Vendar, kako na strop naslikati nebo? Nič lažjega: kadar je steklen, je učinek najbolj realističen, sicer pa si lahko pomagamo z barvami, tapetami ali LED lučmi.

Zvezdna noč

Iluzijo zvezdne noči na stropu najlažje ustvarimo z majhnimi LED lučkami. Pri tem si bodisi pomagamo s projektorjem, ki ga usmerimo navzgor ali pa luči vgradimo v mavčno ploščo, v katero pred tem zvrtamo drobne luknjice, poskrbimo za priključke in s pritiskom na stikalo na stropu zasijejo zvezde. Še dve možnosti pa sta, da zvezde v obliki odsevnih nalepk enostavno nalepimo na strop ali pa nam pogled v nočno nebo naslika slikopleskar.

V vsakem primeru je nočno nebo lahko del katerega koli prostora. Najpogosteje se zanj odločimo v spalnici ali otroški sobi, odlično se poda nad notranji plavalni bazen (kot bi plavali v mesečini), v medijski sobi daje občutek, kot bi zares sedeli v gledališču ali kino dvorani, sila imenitno pa je nočno nebo videti tudi v kopalnicah.

Sončen dan

Če imamo raje svetlobo in sonce, pa strop oblecimo v jasen dan. S tem bomo v majhnem prostoru ustvarili občutek, kot da strop sega do vesolja. Svetlo modre barvne nianse in beli oblaki imajo tudi sposobnost, da dvignejo razpoloženje, počutje v takšnem prostoru je bolj veselo, energija pa pozitivna. Zato ne čudi, da se za takšne strope dostikrat odločijo v javnih stavbah, na primer pisarnah ali bolnišnicah.

Enako kot nočno nebo lahko tudi pogled v jasen dan na strop naslikamo z barvami, si pomagamo s foto-tapetami, najbolj realistična sliko pa dobimo dobili, če bo strop enostavno kar steklen. Tako bomo v prostor privabili tudi veliko dnevne svetlobe, seveda pa ob mračnih dneh računajte tudi na nekoliko več senc in oblakov, na pogled dežnih kapelj in belih snežink … Pri steklenem stropu nad glavo bomo z vremenom vedno na tekočem!

Fotografije: Pinterest