Naraven, trajen, ekološki: dajte prednost lesu

Dolga desetletja so les močno podcenjevali in mu pripisovali, da je dober le za kurjavo in za v peč. Kar pa nikakor ne drži. Les je dar narave, je trajnostni material, ki ima ugodne učinke na zdravje in iz katerega je mogoče ustvariti tako drobne dekorativne izdelke kot visoke nebotičnike. Če ste ljubitelj lesa, vas v sredo, 11. novembra 2020, vabimo na dogodek Dan slovenskega lesarstva; v živo ali preko spleta.

0

Slovenija je ena najbolj gozdnatih držav v Evropi in ima zaradi svojega lesenega bogastva neizmerne možnosti za preusmeritev gospodarstva v predelavo nizkoogljičnih materialov, ki omogočajo energetsko samooskrbo in okolju prijazno (zeleno) industrijo. V primerjavi z ostalimi materiali namreč les v času nastajanja veže CO2 in tako s tem znižuje emisije toplogrednih plinov ter pripomore k blažitvi podnebnih sprememb.

Cilj je povečati porabo lesa

Strokovnjaki pravijo, da bi v naslednjem desetletju morali v Sloveniji, glede na naravne danosti, povečati porabo izdelkov iz lesa na prebivalca na vsaj en kubični meter (trenutna raba je le okoli 0,2 m3/prebivalca), kar bi lahko storili na več načinov; npr. z gradnjo lesenih objektov in tudi s spodbujanjem k nakupu domačih lesenih izdelkov. Kaj vse je možno izdelati iz lesa, si lahko ogledate v predstavitvenem videu iz razstave Čar lesa, ki je dokaz, da imajo leseni izdelki lahko visoko dodano vrednost in so vrhunskega dizajna.

Povezani z lesom – nekoč in danes

Slovenci smo že od nekdaj povezani z lesom, o čemer priča poseben zaklad svetovne kulturne dediščine – več kot 5.000 let staro leseno kolo, najdeno na Ljubljanskem barju. Če se ozrete po svojem kraju, zagotovo kje uzrete tudi stoletja stare kmečke domačije, oblečene v les, ali pa moderne lesene hiše iz križno lepljenega ali mozničenega lesa. Potrkajte na vrata in povprašajte, kako se v takšni hiši živi in zagotovo boste dobili odgovor, da odlično. Les ponuja najboljše bivalno okolje, saj je les toplotno izolativen in energetsko učinkovit, omogoča ugodno mikro klimo v prostoru, uravnava relativno zračno vlažnost, ne ustvarja škodljivih hlapov, ima prijeten vonj, znižuje srčni utrip ter s svojo neponovljivo strukturo ter unikatnim videzom uporabniku vedno znova omogoča dragocen stik z naravo.

Dan slovenskega lesarstva

Les ima nedvomno bogato tradicijo in hkrati tudi velik pomen za ohranitev okolja. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo se tega zavedajo, zato 11.11.2020 Direktorat za lesarstvo skupaj z javno agencijo SPIRIT Slovenija organizira dogodek Dan slovenskega lesarstva. Dogodek je eden izmed številnih promocijskih aktivnosti direktorata in agencije, namenjenih promociji in ozaveščanju o prednostih rabe lesa in lesnih izdelkov.

V okviru dogodka bo potekala okrogla miza, strokovna predavanja, poslovna srečanja med lesnopredelovalnimi podjetji in arhitekti ter slavnostna podelitev 3. nacionalne nagrade za naj-leseno gradnjo 2020. Obravnavane bodo aktualne teme, kot so stanje lesne industrije v Sloveniji, vpliv COVID krize, ukrepi države za spodbujanje vlaganj in razvoja v lesni panogi, Evropski zeleni dogovor in pomen lesne industrije pri njegovem izpolnjevanju, uvajanje krožnega gospodarstva in kako z lesenimi stavbami ustvarjati zeleno prihodnost.

Rezervirajte si čas

Dogodek bo potekal v sredo, 11. novembra 2020 ob 10.00 uri v Galeriji na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, lahko pa si ga ogledate tudi virtualno preko FB strani TV Ambienti. V okviru dogodka bo potekala tudi slavnostna podelitev 3. nacionalne nagrade za naj-leseno gradnjo 2020. Več o dogodku → tukaj

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *