Jan Mihelič: oblikovalec, ki prisega na trdnost kovine in toplino lesa

Miza še zdaleč ni več le kos pohištva, ki ga postavimo na sredino jedilnega prostora, je del doma, ob katerem preživimo najlepše trenutke našega vsakdana. Najsi bodo to družinska kosila ali večerna druženja s prijatelji, miza kaj hitro postane zakladnica zgodb in spominov. S to željo se je ustvarjanja lesenih izdelkov lotil tudi Jan Mihelič, čigar mojstrovine lahko občudujemo pod znamko IronxWood.

0

Jan je ob delu veliko časa preživljal v mali delavnici ob dedkovi hiši. Delo z lesom ga je tako prevzelo, da je službo v pisarni na vrat na nos zamenjal za mizarstvo. Delavnico, v kateri nastajajo unikatni kosi pohištva, si je uredil v gorenjski prestolnici. V svojem oblikovanju prisega na harmonijo kovine in lesa: na mogočno leseno ploskev, vpeto v kovinsko podnožje.

Med akordi in melodijami

Slovenija se lahko pohvali s čudovitimi prostranimi gozdovi in z bogato obrtniško tradicijo. Dolgoletno rokovanje z lesom se prenaša na nove rodove, prav tako tudi spoštovanje, ki so ga naši predniki gojili do lesa. Vsak kos, ki zapusti delavnico IronxWood je unikat, ročno delo, narejeno po meri stranke. »Vsaka miza je zgodba zase in vesel sem, da smo uspeli spisati že pestro paleto zgodb s srečnim koncem,« poudari Jan, ki verjame, da miza ni le kos pohištva, ki ga velja menjati na nekaj let, temveč predvsem košček doma, ki postane del družinske dediščine: »Naši predniki so kose pohištva uporabljali desetletja. V mizah za katerimi so obedovali so zapisani številni spomini, pripetljaji.«

Pri izdelavi prisega na les lokalnega porekla, največkrat oreh ali hrast. »Medtem ko je hrast elegantna pesem sestavljena iz peščice akordov, je oreh razgiban ples barv in melodij,« poetično pojasni Jan. V mizah ne iščejo popolnosti, drobne razpoke, ki naredijo les še bolj unikaten, zapolnijo z epoksidno smolo. Med pestro paleto miz je mogoče najti tudi takšne z naravnim robom, katerih organska oblika v stanovanja vnaša kanček gozda. Mize dopolnijo s čudovitimi, sodobnimi ali robustnimi podnožji, ki se lepo dopolnjujejo z lesom.

Priložnost dajejo tudi pozabljenemu oz. ponovno uporabljenemu lesu. Starim lesenim tramovom, ki so nekoč držali težo gospodarskih poslopij, vdahnejo novo življenje. Vsak kos ponovno uporabljenega lesa v sebi skriva staro dušo, ki v kaos sodobnega časa prinaša zgodbe o vztrajnosti, modrosti in toplini. Les odlikujejo številne brazde, razpoke, ki mizo še bolj obogatijo.

V njihovi delavnici pa naletimo tudi na kopalniške regale, ki jih odlikuje kombinacija lesa in kovine, pa na čajne mizice in mize z lesenimi podnožji.

Ko smo že pri zgodbah, Janova je gotovo tista o uspehu: o zagonu, vztrajnosti, predanosti in – konec koncev tudi mednarodni prepoznavnosti. Njegove izdelke si lahko ogledate na spletni strani IronxWood.

Tekst: Nika Arsovski

Fotografije: arhiv oblikovalca

Prejšnji članekAnja Slapničar: njena keramika in njeni ambienti
Naslednji članekKako se lotiti prenove stare domačije?
blank
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *