Tri vile v Gajani

V starem nasadu v Gajani, malo pred Vodnjanom in le lučaj od Fažane, je slovenska investitorka želela postaviti tri hiše z lokalnim značajem. Povezala se je z arhitektom Stojanom Skalickyjem in ustvarila enkratno posestvo z introvertiranimi vrtovi, rožmarini in lovorjevimi grmi, oljkami, starimi hrasti, cvetočim grmičevjem, letno kuhinjo in jedilnico na prostem ... Skratka, pravi mali raj na Zemlji.

0

Posebnost tega posestva je prav ta bogat vrt (nekdaj hrastov nasad), v katerega so mehko usidrane tri vile. Arhitekt je v želji, da bi ohranil kar največ starih dreves, predlagal zanimiv koncept – namesto klasične umestitve treh počitniških enot v linijski zazidavi z enako orientacijo je predlagal dinamično kompozicijo kamnitih zidov in streh, ki so osnovni motiv istrske arhitekture. To je omogočiIo, da ima vsaka vila vrt – in s tem srčiko doma – orientiran proč od sosedov, proti mediteranski krajini, ohraniti pa jim je uspelo tudi večino dreves, ki vrtu zdaj dajejo senco.

Arhitekt je objekte dinamično razporedil po parceli, s tem ohranil kar največ starih hrastov, hkrati pa vsaki od vil zagotovil dovoljšnjo mero zasebnosti.

Čeprav so si vile v svoji arhitekturni zasnovi zelo podobne (s čimer se je racionalizirala tudi njihova gradnja), pa njihova gručasta postavitev lastnikom zagotavlja maksimalno intimo na vrtu – tako v smislu pogledov kot v smislu hrupa. Ustvarjen je bogat zunanji bivalni ambient, v katerem se lahko kuha, poseda, plava, igra, sonči ali raziskuje. Velik bazen, bazenska plaža iz termično stabilnega bambusovega lesa, oljke, avtohtoni materiali in prekrasen razgled namreč ponujajo vse, kar potrebujemo za oddih in sprostitev.

Tudi arhitektura je silno domišljena, saj se stavbe – na prvi pogled preprosti pravokotni volumni z ravno streho – proti vrtovom mehko razgrajujejo. Hiša se s svojimi stenami nadaljuje na vrt, razmejuje skupno od zasebnega ter povezuje notranjost z zunanjostjo. Tanka ravna streha previsi tako zunanje kot notranje ambiente, s tem pa zabriše še zadnjo mejo med grajenim in naravnim. Ta na videz kompleksna zasnova pa je pravzaprav zelo preprosta, intuitivna in berljiva. Tloris se niza od intimnih do bivalnih prostorov, ti se organsko nadaljujejo na pokrito teraso z zunanjima jedilnico in kuhinjo; terasa se prelije v bazen, ta pa naprej v nasad.

Ravna streha iz ptičje perspektive omogoča prav posebno iluzijo, da pri zasnovi sploh ne gre za grajen poseg, ampak za zasnovo mediteranskega vrta z bazenom; pokriti bivalni prostori pa so zgolj privzdignjen mediteranski vrt.

Notranjost je opremljena izjemno sodobno (lahkotno, z naravnimi materiali, drznimi barvami in vrhunskim dizajnom), seveda pa ne manjka mediteranskega pridiha. Morsko vzdušje odzvanja v ratanu, masivnem lesu, modri barvi, lahkotnih dodatkih, profiliranih ličnicah kuhinje in garderobnih omar; pa tudi v rustikalnih poudarkih – preprosti opremi kopalnic, na primer, kjer masivna miza nadomesti podpultno omarico.

Vse spalnice hiše se z velikimi zasteklitvami odpirajo neposredno na teraso, na aromatičen vrt, v katerem ležijo skale in amfore, ter na bazen, ki nas vabi na osvežitev sredi razžarjene mediteranske klime.

Nastal kompleks je popoln spoj domišljenega mikrourbanizma, berljive, a kompleksne arhitekture in bogate krajinske ureditve.

  • Vodja projekta, avtor: Stojan Skalicky, arhitekt
  • Soavtorji arhitekture: doc. dr. Marko Jaušovec, Katja Bedič, m. i. a.
  • Soavtorica interierja: Maja Arsenovič

Fotografije: Koridor27

Prejšnji članekStrojno vpihana izolacija je hitra in čista rešitev
Naslednji članekCool fotr in Cool mamacita sta nam razkazala svoj dom
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje