Subtilna prenova staromeščanskega stanovanja

Mlad par se je odločil prenoviti stanovanje v središču Ljubljane, v večstanovanjski hiši iz leta 1938. K prenovi sta povabila arhitekta Ano Doles in Martina Gustinčiča iz studia MEHANIZEM, ki sta z nežnim dotikom stanovanje funkcionalno posodobila, hkrati pa ohranila njegov stari šarm.

0

Številnih kvalitet starega stanovanja so se že v izhodišču zavedali vsi: tako lastnika kot arhitekta. A šarmantni prvi vtis ni mogel prikriti potrebe po prenovi – poleg zamenjave dotrajanih tlakov in inštalacij sta se lastnika odločila tudi za adaptacijo spalnice in kopalnice.

Arhitekta sta sprva tloris razdelila na dva dela: na del, ki je lahko ostal skoraj nespremenjen (večji dnevna soba in jedilnica) in na del, ki je potreboval bolj konkretne posege (spalnica, kopalnica in kuhinja).

Da bi reorganizirali in bolj odprli spalnico in kopalnico, je bilo potrebno podreti nekaj predelnih sten. Zamenjale so jih nove, le nekaj centimetrov vstran. A ti dodatni centimetri, odvzeti hodniku in dodani spalnici in kopalnici, so za kvaliteto bivanja pomenili ogromno: “Tako smo pridobili prostor za večjo posteljo, prostostoječo kad in veliko delovno površino v kuhinji,” povesta arhitekta in dodata, da se zožitve hodnika – ki je bil že pred prenovo razkošno odmerjen – sploh ne opazi.

Hkrati sta izkoristila vsak centimeter prostora: namesto stene za posteljo na primer najdemo predelno omaro. Nekdanja shramba je svoje mesto prepustila tuš kabini. Kopalnica je od spalnice ločena z drsno steno, ki omogoča, da je kad lahko tudi del spalnice. “Z vsemi temi posegi je ta del stanovanja, ki je bil prej nekoliko tesen, postal zračen in bolj udoben,” povesta arhitekta, ki sta kar nekaj metrov dodatne delovne površine zagotovila tudi kuhinji.

Posodobila sta tudi tlake: spalnica in kopalnica sta enovito tlakovani z dekorativnim betonom, v kuhinji pa je keramiko nadomestil rabljen hrastov parket, ki se spoji z originalnim parketom stanovanja.

Za razliko od intimnih prostorov pa je družabni del doma ostal v svojih izvirnih gabaritih. Zračno pohištvo, ki sta ga arhitekta le reorganizirala, pripoveduje o bogatem estetskem čutu lastnikov, ki sta prostor zapolnila z osebno knjižno in umetniško zbirko.

Ta “nežna prenova” stanovanja, kot jo imenujeta arhitekta, je dokaz, da je za kvalitetno adaptacijo, ki uporabniku zagotovi neprimerno večjo kakovost bivanja, včasih potrebno le strokovno oko in nekaj spretnih, dobro premišljenih potez.

Interier: MEHANIZEM

Fotografije: Aleš Rosa

Prejšnji članekNaložba za prihodnost: prenova tržaškega stanovanja
Naslednji članekNovodobni nomadi: namesto domače postelje življenje na štirih kolesih
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *