Včasih je stenska niša narejena namenoma, drugič nastane naključno - zaradi načina gradnje. V vsakem primeru pa je lahko zelo uporabna. Zapolnite jo lahko s poleni, policami, dekorativnimi elementi ali čim drugim.

Polena

stenska niša

Niša blizu kamina lahko služi shranjevanju polen. Z njimi ustvarite rustikalni učinek, čeprav jih morda sploh ne potrebujete za kurjavo. Manjša polena lahko zapolnijo niše kakršnih koli oblik ter s tem nenavadne vogale doma spremenijo v prav zabaven detajl.

Police

stenska niša

Zelo uporaben način izrabe niše je, da jo spremenite v regal. Vanjo namestite eno ali več polic; če je niša manjša, je že sama po sebi lahko polica. V kopalnici je praktična za odlaganje kozmetičnih izdelkov, v dnevni sobi pa za knjige.

Barvni poudarki

stenska niša

Seveda ni nujno, da je niša sramežljiva. Lahko jo spremenite v magnet za oči in center sobe tako, da jo prebarvate v izstopajoči odtenek. Če niša nima fizične meje, si pomagajte z lepilnim trakom, preden začnete barvati.

Ogledalo ali steklo

stenska niša

Zapolnite nišo s steklenimi policami ali z ogledalom, kar ji bo dalo globino in bo videti skoraj kot okno ali prehod v oddaljeno sobo. Učinek takšne niše pa je tudi ta, da se prostor zdi večji, kot je v resnici.  

Kotiček za sedenje

stenska niša

Večjo nišo v prostoru lahko sicer zadelate z mavčno ploščo, še bolje pa je, če jo spremenite v prijeten kotiček za posedanje ali branje. Potrebujete samo po meri narejeno klop in mehke blazine.

V spalnici

stenska niša

Niše za posteljnim vzglavjem so imeniten dekorativni element in tudi zelo uporabne. Vanje lahko vgradite led svetila, ki oddajajo bolj pritajeno, romantično svetlobo, ali jih uporabljate za odlaganje knjig, očal …

Za pohištvo

stenska niša

Sicer pa je najlažji način za izrabo niše, ki sega do tal, ta, da vanjo postavite pohištvo. Če je takšna niša v hodniku ali predsobi, jo lahko spremenite celo v garderobno steno z obešalniki.

Fotografije: Pinterest