Atrijska hiša na padajoči parceli

Mlada družina je na Dolenjskem kupila parcelo, ki na eni strani strmo pada proti cesti. Želeli so jo karseda funkcionalno izkoristiti, a se hkrati ne odreči želji po pritlični, atrijski hiši. Skupaj s SoNo arhitekti, Prostoramo in podjetjem Lumar hiše so zasnovali objekt, ki vso družinsko življenje združi v eni etaži, hkrati pa se lahkotno usidra ne le v padajočo parcelo, pač pa tudi v širšo naravno okolico, ki ga obdaja.

0

Brežino so arhitekti izkoristili na zanimiv način: namesto, da bi se odločili za pol-vkopano hišo, ki bi se z večjimi površinami odpirala proti uvozni cesti, so na nivoju vrta zasnovali pritlično hišo, ki proti cesti nežno zalebdi nad tlemi. Pod njo na tem mestu najdemo le garažo, oziroma pokrit, vhodni del objekta.

Skoraj nič-energijska hiša je sestavljena iz dveh volumnov: na tistega, ki previsi, in tistega, ki je položen na teren. Prvi, spalnični, ima ravno streho in se odpira tako na bližnji gozdni rob (otroški sobi in kopalnica) kot na vrt (spalnica). Drugi, bivalni del, pa je zasnovan v čisto drugačnem duhu – kot atrijska dvokapna hiša, ki se po celotni vzdolžni stranici povezuje z bivalnim vrtom. Ta dvojnost volumnov je zelo lepo izražena ne le z obliko strehe, pač pa tudi z barvo fasade in konstrukcijsko logiko obeh delov.

Ko torej družina prispe domov, v hišo vstopi še na ravni ceste; a odprto stopnišče z umetelno oblikovano železno ograjo obiskovalca takoj popelje v zgornjo etažo, položeno na družinski vrt. Dnevno-bivalni prostor je zasnovan odprto – ne le, da se v njem prepletajo kuhinjski, jedilni in počivalni kotiček, pač pa se preko drsnih panoramskih sten odpre navzven, na bivalno teraso in na zelenico.

Dnevno-bivalni del je opremljen zelo izbrano: v njem se harmonično prepletajo leseni, beli in sivi pohištveni kosi ter raznolika svetila. Sodobnim oblikovalskim in po meri izdelanim kosom pohištva pa kontrast delajo mladostni in sproščeni dodatki, ki v družinsko hišo vnašajo igrivo energijo.

Objekt v izmeri 168 m2 je na vrtu dopolnjen s še z majhno vrtno uto, namenjeno umiku; pa z otroškim igralom in odprtim ognjiščem, ki težišče družinskega življenja prestavljajo na prosto. Življenje se iz notranjosti na pokrito teraso seli tudi v slabšem vremenu in v hladnejših mesecih leta. Skupaj s hišo je bila urejena tudi skladna vrtna zasaditev, ki se bo z leti razrasla in hišo še bolj usidrala v enkratno naravo Dolenjske.

Čeprav je bil dom mlade družine zasnovan povsem netipično, so pri Lumarju radi sprejeli izziv in izvedbo popolnoma prilagodili lokaciji in željam družine. Hiša je zgrajena v konceptu Lumar Zero Emission Living, ki upošteva ključne kriterije trajnostne gradnje, bivalnega ugodja, nizke porabe energije in s tem majhnega vpliva na okolje. Družini je tako zagotovljeno prijetno bivalno ugodje v vseh letnih časih, s hkratnimi nizkimi obratovalnimi stroški. Ogrevajo se s toplotno črpalko zrak-voda, svež zrak pa venomer kroži zahvaljujoč prezračevalni napravi z rekuperacijo.

Več: Lumar hiše

Arhitektura: SoNo arhitekti

Interier in krajinska arhitektura: Prostorama

Fotografije: Lumar hiše

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *