S Krasa prihaja prekrasna arhitekturna zgodba, ki je obrodila sodoben in trajnostno naravnan družinski dom, zgrajen z veliko spoštovanja do lokalne graditeljske tradicije in materialov. Hiša na Krasu je dober primer zglednega sodelovanja med arhitektom Robertom Veselkom iz arhitekturne pisarne RVA ter mlado družino, ki je prepoznala potencial starejše hiše.

Na robu nekoč kamnoseške vasice Kal že vrsto let stoji hišica, ki se spogleduje z okoliškimi polji na eni strani, na drugi pa z mirno kraško vasico. Tod čas teče drugače. Manjši objekt je vrsto let dobro služil, a je sčasoma postal neprimeren za sodobne bivalne potrebe. Naročnika sta prepoznala velik potencial stare hiše, a je bila ta premajhna za potrebe mlade družine.

Zato sta se odločila za rekonstrukcijo in dograditev sodobnejšega objekta, s čimer bi ohranila kraško arhitekturno izročilo tudi z dosledno uporabo lokalnih materialov. Projekt sta zaupala arhitektu Robertu Veselku iz arhitekturne pisarne RVA. Ta je tako predvidel temeljito obnovo stare hiše, ob njej pa zasnoval sodobno novogradnjo, v katero je umestil prostoren in svetel bivalni del.

Obstoječi in novonastali objekt sta povezana s pritličnim povezovalnim delom, na streho katerega je arhitekt umestil pohodno teraso. V pritličje novonastalega objekta je umestil veliko kuhinjo in jedilni prostor, v nadstropje dnevni del z izhodom na veliko leseno teraso.

Čez to je omogočen dostop do spalnice in velike kopalnice v nadstropju obstoječe hiše, medtem ko je v njeno pritličje umestil pisarno in dodatno sobo. S členjeno zasnovo je dosegel dinamično prehajanje prostorov in omogočil kar najboljše razglede na okoliško pokrajino, hkrati pa zagotovil dovolj zasebnosti.

Projekt pa ne navdušuje le z odlično in premišljeno zasnovo tlorisa ter oblikovanja prostorov, temveč tudi z uporabo lokalnih materialov. Želja naročnikov je bila namreč zdravo in trajnostno domovanje, povezano z lokalnim sporočilom, kar se odraža pri izbiri pohištvenih kosov in uporabljenih materialov.

Kamen, v katerega je odet novonastali objekt, namreč prihaja iz lokalnega kamnoloma, za dodaten pridih domačnosti pa poskrbijo les, apno, v notranjosti pa tudi ilovica. Latnik na zunanji terasi je izdelan iz lokalnih akacijevih sušic, tamkajšnji suhozid pa je mojstrstvo enega od lokalnih kraških kamnosekov.

Arhitektura: RVA