Dinamična hiša za mlado družino

Težki lokacijski pogoji so pri snovanju hiše na Vrhniki arhitektom predstavljali velik izziv. Odgovor nanje je bil postaviti spreminjajoči se volumen v prostoru, ki se odziva na raznolikost okolice.

0

Čeprav hiša na prvi pogled deluje kot abstraktna skulptura, je njen tloris (skoraj) popoln pravokotnik. Dinamičnost znotraj ortogonalnosti so arhitekti dosegli z zalomi, vdrtinami, dolbenjem in prirezovanjem osnovnega volumna. Z zanimivo streho – v osnovi trokapnico – ki se zavije okoli pritličja in se razdrobi nad teraso, so ustvarili razgiban in dinamičen objekt, ki z odprto tlorisno zasnovo zagotavlja življenju in potrebam sodobne mlade družine udobje in kvalitetno domovanje.

Izčiščen, črno-beli interier kot protiutež bogati arhitekturi

Delno vkopana klet, v kateri je urejen dostop z avtomobilom ali peš, se od osnovnega volumna geometrijsko nekoliko loči. Iz kleti se po stopnicah povzpemo v prvo nadstropje – zgornje pritličje – kjer so urejeni bivalni prostori, ki se odpirajo proti gozdu. Skozi velike steklene površine, ki se oklepajo zunanjega pokritega atrija, vstopa v notranjost narava. Lomljen prostor pod streho je popolnoma oblečen v belo – bel je tudi tlak -, kar poveča občutek prostornosti in zračnosti objekta. Pod zalomoma trokapnice, ki se na tem delu spusti, kraljuje prostotoječi, trostranski kamin. Z dimnikom, visokim skoraj dve etaži, se prostor vizualno in funkcionalno pregradi na jedilnico in dnevno sobo. Popolnoma bela, vgrajena kuhinja deluje kot majhen laboratorij okusov, kontrast pa ji delajo v kompaktne stopnice iz črnega terazza.

V mansardi so urejene spalnice in kopalnica otrok, ki lahko skozi odprta vrata spremljajo dogajanje v bivalnih prostorih. Potrebno zasebnost lastnikov pa so arhitekti zagotovili z razkošno ensuito v pritličju.

Drzno oblikovana fasada je kombinacija temnih barvnih odtenkov in naravne teksture macesnovega lesa.

Arhitektura: SoNo Arhitekti (Edvard Blažko, Marko Volk)

sFotografije: Matevž Paternoster