Hiša Harmonika

Med dolenjskimi vinogradi je zrasla hiša, ki se kot meh harmonike odpira proti soncu, proti vrtu in proti čudovitim razgledom na Kostanjevico na Krki.

0
Hiša Harmonika, Mika Cimolini

Na enkratni parceli, s katere nas z vseh strani objame oddaljeni horizont, pogled pa seže preko celotne doline reke Krke, je arhitektka Mika Cimolini za investitorja ustvarila prav posebno hišo, takšno, ki se pač poda tako izjemni parceli.

Hišo je zasnovala z mislijo na njeno skladnost z okoliškimi objekti, z mislijo na idealno orientacijo, na povezavo z naravo ter na energetsko varčnost objekta. Vsa ta izhodišča so jo vodila k oblikovanju dveh hiš, pokritih z dvokapnico, ki ju v celoto povezuje proti vrtu raztegnjeni stekleni meh. V njem najdemo bivalne prostore – odprte proti naravi, osončene, dvovišinske, polne življenjske energije, – od koder nato dostopamo do intimnejših prostorov družine v obeh krilih hiše.

Proces gradnje se je pričel z natančnim 3D načrtovanjem

Zaradi njene specifične harmonikaste zasnove je bila gradnja hiše poseben izziv. Objekt stoji na delno vkopani kleti, zaradi česar hiša s cestne strani deluje skromnejša, kot je v resnici. Nanjo je postavljena lesena palična konstrukcija, sprva skrbno zmodelirana v 3D modelu, nato pa do milimetra natančno razrezana z računalniško vodenim CNC rezalnikom. Ko je bila konstrukcija hiše postavljena, je sledilo le še njeno zapiranje – s stekleno opno okoli bivalnega dela ter z izolacijskim polnilom in lesnovlaknenimi ploščami na obeh krilih. Fasada je večinoma prekrita kar s strešniki, ki se zvezno nadaljujejo s strehe, le na skrajnih koncih hiše, kjer so umeščene velikoformatne zasteklitve, se nežno odene v leseno oblogo, ki bo z leti posivela. Hiša bo takrat postala – tako kot mnogi skednji, seniki in kozolci pred njo – monolitna, siva struktura sredi bogate zelene krajine.

Da pa se bo resnično zlila z okoljem, je poskrbel krajinski arhitekt Marko Dobrilovič, ki je skladno zunanjo ureditev zasnoval okoli samočistilnega plavalnega ribnika, ki bregove reke Krke prenese kar pred domači prag.

Več kot le dom – hiša Harmonika je poglobljen razmislek o sodobnem in tehnološko preciznem bivanju sredi bogastva neokrnjene narave.

Arhitektura: Mika Cimolini

Krajinska ureditev: Marko Dobrilovič

Fotografije: Miran Kambič

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *