Lesena hiša v cementnem ovoju

V Mlačevem stoji hiša, topla in domačna na prvi pogled, v svojem bistvu pa racionalna in tehnološka. 3biro jo je zasnoval v proporcih, prilagojenih leseni nosilni konstrukciji, in oblekel v vlaknocementne plošče, ki jo ovijajo na najbolj obremenjenih mestih.

0

Na nagnjeni parceli, znotraj vaške zazidave, je biro zasnoval preprost podolgovat volumen, ki pod enotno streho združuje vse potrebne prostore, ki na skromni površini omogočajo kvalitetno bivanje petčlanske družine.

Hiša je preprosta v tlorisu: prostori v pritličju – poleg dnevne sobe še predsoba in delovna soba – so organizirani okoli centralnega jedra s stopniščem, sanitarijami in kuhinjo. V nadstropju se jedro ponovi, okoli njega pa so nanizani spalnica in tri otroške sobe.

Vlaknocementne plošče, ki pokrivajo streho, kot plašč ovijejo hišo vse do tal; vlaknocementni ovoj prekinejo le niše, oblečene v les. Zdi se, kot da bi hiša lahko v hipu odvrgla svojo težko sivo obleko in odkrila svojo pravo, leseno naravo.

Enotna streha je podaljšana še čez dve zunanji površini: funkcionalno dvorišče in bivalno teraso, obe oblečeni v les. Dvorišče je namenjeno parkiranju, spremlja pa ga priročna lopa, skrita v odebeljeni steni. Streho nad dvoriščem podpira in nosi čipkasta lesena konstrukcija, ki da hiši poseben, ornamentalen izgled.

Vlaknocementne plošče Valovitka dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Valovito pokrito

Arhitekti prof. Janez Koželj, Blaž Rupar in Tina Rupar Kobe iz 3biro-ja so mnenja, da se da tudi z dvokapno streho oblikovati sodobno hišo. Odločili so se jo pokriti z vlaknocementnimi valovitimi ploščami (Valovitko) podjetja Eternit Slovenija, ki so bile razvite na podlagi lastnosti materiala, ki omogoča neomejene možnosti razgibanih izvedb in zagotavlja visoko zanesljivost izdelka v uporabi. Valovita oblika strešnih in fasadnih plošč ne le razbije vtis plastičnosti materiala, temveč daje tudi visoko statično trdnost. Z njo so prekrili tako streho kot prezračevano fasado, za fasado pa so skrili tudi žlebove, kar da hiši poseben, sodoben videz.

Za streho in fasado so arhitekti uporabili valovite plošče Valovitka 5, v svetlo sivi barvi in jih na fasadi združili z lesnimi elementi.

Lahko rečemo, da so arhitekti z uporabo naravnih materialov in dobro premišljeno, enostavno in ekonomično gradnjo, ki bo brez večjih stroškov obnove dolgo kljubovala zobu časa, izkazali veliko odgovornost do družbenih in ekoloških potreb prihodnjih generacij, ter s tem ustvarili resnično trajnostno arhitekturo.

Projekt je bil predstavljen tudi s strani slovenske lesarske industrije, kot del razstave „Salon del Mobile“ aprila 2017 v Milanu.

Eternit Slovenija je podjetje iz Anhovega, ki že 20 let proizvaja in trži visoko kakovostne vlaknocementne izdelke za streho, fasado in vrt. Ponudba obsega vsem dobro poznane valovite plošče Valovitka, ravno kritino, fasadne plošče Swisspearl ter izdelke za urejanje vrta in okolice.

Arhitektura: 3biro (prof. Janez Koželj, Blaž Rupar, Tina Rupar Kobe)

Fotografije: Miran Kambič